Безапелационно: Ето как Русия показа на Полша, че русофобията не върви!

Свят

Русия е спряла доставките на газ за Полша в рамките по Ямалския договор, съобщи с позоваване на неофициални източници полският портал Onet.pl.

В Министерството на климата и околната среда във Варшава се е събрал кризисен щаб, няма още официално съобщение от руска страна дали това е реализация на ултиматума на Владимир Путин. По-рано днес Полша отказа да плаща руския газ в рубли и обяви, че е готова за случай, че Русия спре доставките.

Първите информации през деня са били за значително намаляване на обема на газ, а след това станало ясно, че кранът е спрян напълно. Потвърждението е дошло по две линии – от правителствените среди и от страна на Полската нефтодобивна и газова индустрия PGNiG.

Към този час от руска страна липсвали обяснения за спирането на доставките.
В края на март президентът на Руската Федерация Владимир Путин съобщи, че е подписал декрет, разпореждащ от 1 април на чуждестранните контрагенти на Газпром от т. н. неприятелски държави да плащат за природния газ в рубли и заплаши в обратен случай със „завъртане на кранчето“. Повечето страни в ЕС, в това число Полша и Германия не се съгласиха с ултиматума.

Миналата седмица изтече срокът за уреждане на плащанията за газ в руска валута. Миналия петък от PGNiG съобщиха, че доставките се изпълняват без промяна в съответствие със заявките. „Взимаме предвид различни сценарии и сме приготвени за тях. Благодарение на правителствената стратегия за диверсификация на източниците на снабдяване с газови горива PGNiG е подготвен да достави газ от различни направления с помощта на разгърнатата последователно от години инфраструктура Gaz-System.”

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *