Белият дом разкри важна информация за срещата Тръмп – Борисов!

Свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява за по-голям внос на втечнен природен газ (ВПГ) в България на срещата с лидера на страната Бойко Борисов, в светлината на усилията на Вашингтон да намали доминацията на Русия на енергийния пазар в Източна Европа.

Това пише англоезичното електронно издание на Radio Free Europe, цитирано от Фокус и blitz.bg/.

Освен това американският държавен глава „ще натисне“ Борисов да увеличи военните разходи на страната на срещата им в Овалния кабинет на 25 ноември, съобщи високопоставен източник от Белия Дом в конферентен разговор.

Изданието обяснява, че България, както повечето й източноевропейски съседи, задоволява основната част от нуждите си от петрол и газ от Русия, което, според Вашингтон, дава на Кремъл значително влияние върху тези държави.

Енергийната индустрия в България предлага „огромен инвестиционен потенциал за американските компании“, заяви висшият служител на Белия дом. „Със сигурност се интересуваме от възможностите за износ на ВПГ в България и в други страни в региона“.

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата си среща с Тръмп. Хърватия се стреми да изгради плаващ терминал за втечнен природен газ, който потенциално би могъл да снабди някои държави в региона със суровината от САЩ. Борисов обяви хърватският проект за „важен“.

Срещата на Белия дом на Тръмп с Борисов ще бъде последната му с лидери от Централна и Източна Европа тази година. По-рано американският дъжавен глава посрещна лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочва източникът на Радио „Свободна Европа“.

Тръмп ще насърчи Борисов да достигне препоръчителните разходи за НАТО от минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт, заяви официалният представител. „България вече е член на Алианса от 15 години. И е време да покаже допълнително лидерство чрез увеличаване на разходите си за отбрана и участие в различни мисии на Североатлантическия пакт“, отбелязва източникът.

България наскоро се съгласи да закупи реактивни изтребители F-16, а представителят на Белия дом нарече покупката „важен етап“ в модернизацията на отбраната на страната и „важен знак“, че приема обещанието си за увеличаване на разходите за отбрана „на сериозно“.

Тръмп също ще повдигне въпроса за борбата с корупцията и защитата срещу руската „активност“, като например опитите за влияние върху резултатите от изборите, каза той.

Радио „Свободна Европа“ прави и кратък коментар на ситуацията в България, предаден без редакторска намеса:

„Борисов, бивш пожарникар, доминира политическата система на България почти без прекъсване през последното десетилетие, период, през който корупцията продължава да процъфтява. Джеймс Пардю, бившият американски посланик в България, нарече нацията „дълбоко измъчена от широко разпространена корупция“ в мнение за The Hill.

Пардю каза също, че страната е преживяла спад на свободата на медиите, тъй като националните олигарси консолидират индустрията, което затруднява работата на журналистите, особено тези, които разследват корупцията. „Резултатът от потискането на независимата преса в България изкриви медийния сектор, разруши доверието на обществеността в пресата и създаде национална политическа среда с малко правителствена или наказателна отговорност и няма сериозна опозиция, която да предизвика настоящото правителство“, пише още дипломатът./blitz.bg/.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *