Орбан: Украйна ще е или буферна зона между Русия и Запада, или ще изчезне

Свят

„Украйна трябва да се превърне в буферна зона между Русия и Запада“, заявява унгарският премиер Виктор Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел, публикуван във вестник Ди Пресо със заглавие: „Доминиращата роля на Запада приключи“

Министър-председателят на Унгария обяснява противоречивата си позиция във войната в Украйна, отношенията си с Русия и плановете си за унгарското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на годината, като заявява:

„Украйна се намира там, където е на картата. За нея най-добрата перспектива би била създаването на буферна зона между Русия и Запада“, заявява той добавяйки, че „ако Украйна не се съгласи на този вариант, тя ще изчезне като държава“.

Унгарският премиер по-рано заяви, че „времето работи за Русия в настоящия конфликт в Украйна и че разпределението на силите няма да се промени в полза на Киев“.

Според Орбан Европейският съюз не е достатъчно силен, за да бъде приеман на сериозно от Русия.

„Не е въпрос на доверие, нашият проблем е липсата на сила. Ние, европейците, не сме достатъчно силни, за да ни вземат руснаците на сериозно. Това е игра на власт“, заяви Орбан.

 

 

Според него Европейският съюз трябва да „покаже сила“ и да даде да се разбере на Русия, че признава наличието на интереси и от двете страни. „На тази основа могат да се сключват споразумения“, смята премиерът.

„Украйна не дава никаква допълнителна сигурност на нас, европейците, защото повечето от нас вече са членове на НАТО, която е много по-силна от Русия“, смята Орбан. „Няма опасност Русия да нападне член на НАТО.“

 

 

Според премиера сегашните събития в Украйна не могат да се сравняват с унгарското въстание от 1956 г. „За разлика от Унгария тогава, те (украинците) не защитават Европа“, каза политикът.

Източници: Агенция „Фокус“,diepresse.com, fakti.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *