Бетина Жотева: Резолюцията на ЕП няма никаква стойност, а агресията срещу хората с друго мнение е наказуема!

България отблизо
България ще падне още надолу от 111 място в класацията за свобода на словото заради протестите. Резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи. Тя няма никакви юридически права и причината за това е, че се пишат от такива хора и няма експертна стойност.

 

Това са само част от констатациите, които председателят на СЕМ Бетина Жотева представи в ефира на БНТ.

По думите й, протестиращите нямат никакви права да бъдат агресивни срещу журналисти, които работят в определена медия, когато те изпълняват служебните си задължения. „Това което се случва с „Панорама“ е невероятен позор и стлага страшно петно на онези, които твърдят, че се борят за свободни медии и свободна журналистика.“, смята председателят на СЕМ.

„Догодина, след тези изстъпления срещу журналисти по улиците, не би трябвало да заемем по-високо място /в класацията на „Репортери без граница“ – б.р./. И след яйца, риба и не знам си какво си, изсипани по площадите, и след хулене на хора, защото имат различно мнение от улицата, не би трябвало да сме на по-високо място. Аз поне не го виждам така, за съжаление. Много е тъжно, но е се надявам, че тези, които протестират, те имат право на това – да протестират колкото искат, както искат, но нямат никакво право да не приемат хората с чуждо мнение и да бъдат агресивни към тези, които са на улицата за да свършат работа. То бяха чудеса към всички, към големите телевизии, към интернет сайтове, към вестници. Много е показателно, че се стигна до там, че колеги от телевизиите да си махат кубчетата, обозначителните знаци на медията от микрофоните, за да няма агресия към тях. Това е много тревожен феномен, наистина.“, заяви Жотева.

Според нея, важното е да четем дума по дума доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, а не тази резолюция, подчерта председателят на СЕМ.

„Каквото е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите е вярно. И трябва много сериозно да се мисли по този въпрос. Вярно е, че СЕМ е независим. Там пише, че имаме нисък риск по този проблем за независимост. Един от показателите, че те са оценили, че СЕМ е независим, е начинът, по който се конституира.“, обясни тезата си тя.

И посочи, че само нашият и полският медиен регулатор са конституирани от две институции – от парламента и от президента.

 

„Страшният проблем е собствеността на медиите – има медии, които спазват закона и за тях се знае всичко, но има и такива, които не го правят. Какви са санкциите за това?“, попита Жотева, според която закона не се спазва у нас и министърът на културата Боил Банов следва да каже какво е посочено в регистъра, който ведомството му трябва да води.

„Наистина собствеността на медиите се използва в много случаи като форма за натиск върху редакционната политика и самите журналисти. България има специален закон за собствеността на медиите, моля спазвайте го.“, призова председателят на СЕМ.

Тя отбеляза и още един проблем, посочен в доклада на ЕК – за малките медии в страната, където има натиск от местните власти, като се използват средствата от ЕС.

„Аз наистина смятам, че е крайно несправедливо само големите електронни медии да получават средства от европоейските програми и на калпак без обществени поръчки.“, заяви Жотева.

По въпроса за финансиране на двете обществени медии – БНТ и БНР, както и на СЕМ, Жотева смята, че те хронически са недофинансирани. Тя заяви, че не е достатъчно СЕМ да съществува, само защото го искат в директива, а наистина трябва да бъде един полезен и конструктивен орган.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *