Бивш италиански премиер: Стратегията на НАТО в Украйна се провали

Свят

Стратегията на НАТО спрямо конфликта в Украйна не е довела до желания резултат от алианса, а икономическите санкции, наложени на Русия, не са осакатили икономиката й, казва бившият италиански премиер Джузепе Конте.

 

„Стратегията, следвана досега в НАТО, основана на постоянни военни доставки за Украйна и логиката на ескалацията, не доведе до желаното военно поражение на Русия.

– Нямаше поражение на руската армия в Бахмут, нямаше разгром на нейните военни части, нямаше отстъпление по време на украинското контранастъпление “, написа политикът във Фейсбук, информират световните издания.

Конте заявява, че икономическите санкции, наложени на Русия, „не са довели до нейния фалит и не са подкопали икономиката“.

Бившият италиански премиер добавя, че възможността за вътрешна дестабилизация в Русия е рухнала „пред укрепването на лидерството на Путин и растежа на вътрешния консенсус“, а западната политика не е довела до изолация на Русия.

„Изолацията на Русия в никакъв случай не е станала реалност. Напротив. 15-ата среща на върха на групата БРИКС, водена от Русия и Китай, току-що приключи с конкретна перспектива за нейното по-нататъшно разширяване през 2024 г., което ще обхване 45% от населението на света и 38,2% от световния БВП“, отбелязва той.

Конте подчертава, че конфликтът в Украйна „разкри неспособността на Европейския съюз да разработи ефективна обща стратегия и да упражнява независимо политическо и икономическо лидерство“ и подчертава подчинението на европейските лидери на Съединените щати.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *