Борисов се оплита в кълчищата, които сам забърка: Нищо не казах, а ми се сърдите!

Свят

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Сараево, където участва в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните – участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

В рамките на програмата, той разговаря на крак със сръбския си колега Ана Бърнабич. Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград след острата реакция на външния министър Ивица Дачич за Косово.

„Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правим си… а нищо не съм рекъл“, ломотеше Борисов, като преплиташе език и се чудеше как да се извини пред сръбския си колега Ана Бърнабич, цитиран от БНР.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешните работи. Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич, след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

Испания не признава Косово, а изказването на Борисов в Познан провокира Дачич да се изкаже остро срещу Борисов и да каже по сръбска телевизия, че Борисов не трябва да дава акъл на Жозеп Борел. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

„Ти беше там.. И се прибирам, и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза българският премиер на Бърнабич./vesti.bg/

В Сърбия обаче, никой не прие извиненията на Борисов, защото той като премиер, първо трябва да мисли, а после да говори.

„Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава – въпросът за териториалната цялост“. Това е било заявено в Министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, съобщи БНР.

Сръбското МвНР потвърди, че изявлението на Борисов е неточно, понеже ЕС не е признал Косово.

И в случая, сърбите са прави. Не може да има общо решение на ЕС, ако всички страни-членки не са съгласни с него. Ако дори само една страна не е съгласна, общо становище няма. А знаем, че цели пет страни – Испания, Румъния, Словакия, Гърция и Кипър – не признават Косово за държава, нито пък за независима държава. Припомняме, че заради Косово, Сърбия, която постоянно се кълне в приятелство с Русия, не призна присъединяването на Крим към Руската федерация. Макар че случаят с Крим е коренно различен от Косово. В Крим на свободен и прозрачен референдум за присъединяване към РФ, гласуваха над 95% от жителите на полуострова. А „независимостта“ на Косово бе наложена на Сърбия от САЩ. И то след като изсипаха на територията на нашите сръбски съседи хиляди ракети с обеднен уран.

Следователно ЕС няма единно становище за Косово. И Борисов би трябвало да се съобразява изключително много с този факт. Особено като се има предвид колко чувствителен е Белград към тази тема. Всъщност Борисов би трябвало да избягва темата и изобщо да не говори за Косово. Но той, като слон в стъкларски магазин, без да се усети, каканиже за Косово и наистина дава акъли на новия комисар по външната политика на ЕС, Жозеп Борел. Според Борисов, Борел трябвало да защитава не становището на Испания, а становището на ЕС за Косово. Само че становище на ЕС за Косово няма. И ако Борисов е пропуснал този момент, сърбите прекрасно го знаят. Понеже за тях това е въпрос на териториална цялост. Докато за Борисов е начин още един път да се подмаже на САЩ. При това като пренебрегва не само националния интерес на Сърбия, но и нашия национален интерес. Защото всички знаем какво се върши в районите с компактно турско население. Там, де факто, не е България. Дори в официалните, уж български, държавни институции, всички говорят на турски. Спомняме си, как лично Ердоган, на няколко пъти заяви, че много български области, включително Бургас, Варна, Айтос, Кърджали, Разград и т.н., били турски и принадлежали на Турция.

Така че въпросът с „независимостта“ на Косово засяга пряко и нас. Но Борисов приказва така, все едно не знае, че само Ердоган да си мръдне пръста и България ще бъде разпокъсана. И от нашата родина няма да остане нищо. И единствената страна, която засега сдържа мераците на Турция, е Русия. Но не се знае докога ще издържи търпението на руската държава. Като се има предвид предателското отношение на Борисов и ГЕРБ спрямо най-важните интереси на Русия – енергийните проекти, които трябваше да минат през България. И които лично Борисов на няколко пъти спира. А това отново е изключително недалновидна постъпка , която напълно пренебрегва коренните български национални интереси. Тоест, пренебрегва най-важното за една страна – нашата териториална цялост.

Но Борисов продължава действа така, като че ли не му пука за нашите национални интереси. И единственото, което иска е да се подмаже на своите американски господари. Които между впрочем, му кроят шапка. И скоро ще се опитат да го свалят от власт. А дали ще му помогне Русия да избегне това, както помогна на Ердоган, е въпрос под голямо съмнение.

Затова, пророчески звучат думите на Валентин Вацев, че Борисов ще бъде свален от своите „приятели“, а не от опонентите си.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *