Бивш полковник съобщи за разстрела на американо-израелски специални части в Газа

Свят

Пенсионираният полковник от армията на САЩ и бивш съветник на Пентагона Дъглас Макгрегър e съобщил в разговор с бившия водещ на американския канал Fox News Тъкър Карлсън в авторския му блог, че наскоро съвместен отряд от специални части на въоръжените сили на Съединените щати и Израел е тежко обстрелян в ивицата Газа, информират световните издания.

Според неговите думи, задачите на операцията на специалните сили са включвали разузнаване, откриване на места за задържане и освобождаване на американски граждани, държани в плен от бойците на Хамас.

Макгрегър твърди, без да обяснява откъде е получил тази информация, че съвместният американо-израелски спецназ е бил открит и унищожен от палестинските въоръжени формирования, като не успява да изпълни мисията.

„Някои от нашите (американски) и израелски специални части отидоха в ивицата Газа, за да разузнаят и идентифицират възможни начини за освобождаване на заложниците, но те бяха разстреляни и претърпяха загуби“, казва бившият съветник на Пентагона.

Макгрегър нарича конфликта в Близкия изток много сериозен. Според него победата на Израел е под голямо съмнение, особено ако Иран влезе в конфронтацията на страната на палестинците.

В този случай бившият съветник на Пентагона не изключва участието на американската армия във военните действия, което допълнително ще влоши ситуацията не само в региона, но и в целия свят.

Междувременно, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заплаши всички членове на „Хамас“ в Газа и извън анклава в телевизионна реч, излъчена снощи, съобщава ДПА.

„Всички членове на „Хамас“ са обречени – над земята, под земята, в Газа и извън Газа“, заяви Нетаняху. Израел води „борба за своето съществуване“, добави той.

Хиляди терористи вече са били убити след клането, извършено от ислямисткото движение „Хамас“ на 7 октомври и това е „само началото“, каза още израелският премиер.

„Подготвяме се за сухопътна атака. Няма да кажа кога, как и колко“, каза Нетаняху относно широко очакваната сухопътна офанзива в Газа.

Военният говорител Даниел Хагари заяви, че израелските военновъздушни сили продължават да атакуват цели в Газа в подготовка за сухопътна офанзива. Това включва удари по „подземната инфраструктура на терористите“ каза той. „Всеки удар подобрява обстановката ни за следващите фази“, добави Хагари.

Междувременно конфронтациите между Израел и бойци в Ливан продължиха в граничната зона между двете страни.

Израелските сили за самоотбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че техни самолети са ударили „редица военни цели, принадлежащи на „Хизбула“ в Ливан“. Ударите са били насочени срещу „терористична инфраструктура, включително военен комплекс и наблюдателни пунктове“.

Израелските въоръжени сили съобщиха също, че са прехванали „ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан“ срещу един от техните безпилотни летателни апарати. „В отговор самолетите на ЦАХАЛ удариха източника на изстрелването“, се казва в съобщението.

По-рано проиранското движение „Хизбула“ заяви, че израелски безпилотен самолет е изстрелял три ракети по позиции в близост до границата.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *