Бивш правосъден министър разкри защо прокуратурата вика Бойко Рашков на разпит!

България отблизо

Намерението на прокуратурата да призове вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по делото за източените над 53 млн. лв. за строежа на автомагистрала „Хемус“ е израз на безсилие и нежелание да стигне до истината.

Това заяви бившият правосъден министър Иван Демерджиев пред БНР.

„Принципно прокуратурата може да призове вътрешния министър. Въпросът е какво ще получи като показания от него, след като той много ясно заяви, че тези негови впечатления и знания за факти той е получил от разговори с лица, с които работи самата прокуратура. Това, от една страна, е израз на безсилие на самата прокуратура да изпълни вменените ѝ по Конституция функции. От друга страна, това е демонстрация, че прокуратурата не иска да работи по разкриване на истината по това досъдебно производство„, бе категоричен Демерджиев.

По думите му прокуратурата следва линията да не иска да стигне до истината. Вместо да се занимава с Бойко Рашков, държавното обвинение би трябвало да разпита хората, „които излизаха по медиите с доста смущаващи обяснения за това как са минали тези пари и къде са стигнали“, смята бившият служебен министър.

За намерението на прокуратурата да привика като свидетел Бойко Рашков съобщи на 29 декември говорителят на СГП Десислава Петрова. Като причина тя посочи интервю на Рашков пред БНР, в което той казва, че за него „не е тайна къде са отишли тези средства“.

Вътрешното ведомство твърди, че милионите от държавния бюджет са били раздадени авансово на строителни фирми, после преведени на дружества-бушони, регистрирани на клошари и малоимотни. По-късно парите са били изтеглени кешово и са изчезнали. Въпросните фирми са свързани с единствения към момента обвиняем по делото Борислав Колев, който е набирал хората за регистрирането им.

Парите за „Хемус станаха и повод за скандал между МВР и прокуратурата. Държавното обвинение се оплака от натиск от страна на висши полицаи за по-лека мярка на Колев срещу показанията му за останалите замесени в аферата.

От МВР реагираха, че държавното обвинение няма желание да стигне докрай. Самият Бойко Рашков обяви, че обвиняемият Колев му е съобщил имена. Прокуратурата пък твърди, че ГДБОП не е предоставила на обвинителите никаква информация за движението на 53 млн., за които е обвинен Борислав Колев, както и за местонахождението на парите.

Tagged

1 thought on “Бивш правосъден министър разкри защо прокуратурата вика Бойко Рашков на разпит!

  1. Чернилката Близиткова произвежда тъпотии – както винаги досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *