Бивш финансов министър на Гърция: Не влизайте в еврозоната и не приемайте еврото! Очаква ви дългово робство, от което няма измъкване!

България отблизо

„С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещичко, но пък има много повече за губене. Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието, а загубите са огромни.

Има огромна липса на гъвкавост, която си налагате. Защото оперативните решения, които трябва да се вземат бързо, няма да ги вземате вие, а някой друг от чужбина. Няма да може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото”, заяви пред Нова телевизия бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис в първото си телевизионно интервю за българска медия.

Варуфакис е наричан лошото момче на Европа и рок звезда в икономиката. Сравняват го с Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, подписът му се продава на търг в интернет, както и тениските с неговия лик. Обича мощните мотори, хубавите ресторанти, кожените якета и гръцките острови.
„С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене.

Ако погледнете историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсите успешните истории сред новите членове, ще откриете, че най-големите ползи, които сме получили от ЕС, по никакъв начин не са свързани с еврото. Добре е за страните да са членове на Съюза, но не и на Еврозоната. Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието.

В Еврозоната не можете да се конкурирате със старите мощни западни държави. Те ще ви изсмучат съвсем преди да ви захвърлят на произвола. Истината е, че ще генерирате само загуби, докато икономиката ви рухне. И не станете дългови роби на ЕС.

Има огромна липса на гъвкавост, която си налагате. Да не може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото”, подчерта той.

Според него Полша и Чехия никога „няма да направят тази грешка”. Варуфакис е учуден от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика, след влизането в Еврозоната от гледна точка на пандемията.

„Еврото няма да ви помогне. Фалшивото усещане за полза се внушава от готовността на Европейските централни банки да печатат пари, но това е нож с две остриета. Моята препоръка е – стойте далеч”, добави той.

Според него пандемията е щяла да приключи досега, ако всички са се ваксинирали.

„За съжаление преживяхме два провала. Първият беше, когато ЕС зрелищно се провали в това да осигури достатъчно бързо необходимият брой ваксини, от които се нуждаем.

Това беше фиаско, организирано от лидера на ЕК Урсула фон дер Лайен. Беше отвратително, докато САЩ, Обединеното кралство и дори Русия напредваха с доставките на ваксини, ЕС не се справи. Вторият провал е, когато ваксините дойдоха и сега имаме достатъчно запаси, но голям процент от населението не искат да се ваксинират. А нашите правителства не са достатъчно добри в убеждаването”, каза икономистът.

Според него те са отприщили езика на наказанията и налагат авторитарни мерки, които не работят. Той изрази притеснение, че новата вълна ще настъпи след месец.

„Не съм голям почитател на МВФ. Затова може да се стори и малко изненадващо, но изразявам пълната си подкрепа към управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя е преследвана и демонизирана, защото има нова студена война между САЩ и Китай“, заяви Варуфакис.

Той коментира твърденията към Кристалина Георгиева, която беше обвинена, че е оказвала натиск на служители като директор на Световната банка, за да бъде подобрен ранга на китайската икономика в класацията за 2018-та година „Да правиш бизнес“.

„Американската администрация се прицелва в Китай. Играят си на международен мир и международна стабилност. Солидарен съм с управляващия директор на МВФ. Опитват се да се отърват от нея, защото не изпълнява техните прищевки“, каза още Варуфакис и заяви, че скандалът няма нищо общо с твърденията за нарушаване на човешките права в Китай.

Tagged

1 thought on “Бивш финансов министър на Гърция: Не влизайте в еврозоната и не приемайте еврото! Очаква ви дългово робство, от което няма измъкване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *