Бивш финансов министър разкри какво ще стане, ако влезем в еврозоната!

България отблизо

Има рискове с чакалнята и еврото, затова трябва да сме сигурни че нашата икономика е конкурентоспособна.

Засега правителството ни уверява, че ще поддържаме фиксирания валутен курс, докато сме в чакалнята. За радост това не е стъпка към отмяна на валутния борд, но самата възможност, която се дава на еврозоната да променя нашия фиксирания курс лев – евро, създава валутен и икономически риск.

Това коментира пред btv бившият министър на финансите Петър Чобанов.

Идеята е да се поставят рисковете на масата и да се види, могат ли да се управляват те.

Финансовите пазари си имат своите интереси и те ще ги следват, въпреки нас. Но имаме уверение от централната банка че ще запази този курс. Важно е следващите правителства колко ще могат да го защитят и каква е способността на властите да устоят на огромния натиск от страните в еврозоната.

Има и рискове, които са са свързани с това, че ЕЦБ се опитва да преформатира пазара, така че да са уж като големите американски банки. По този начин, обаче, се създава една олигополна структура, категоричен е Петър Чобанов, цитиран от news.bg.

Какво всъщност ни казва бившият финансов министър?

Много просто. Казва ни, че приличаме на онази жаба, която видяла, че подковават вола и тя поискала същото. И нашите „политици“ искат да сме барабар Петко с мъжете, в еврозоната. Но там не е за малки и бедни страни. Защото там голямата риба изяжда малката.

Затова Чобанов ни предупреждава индиректно, че нашата икономика не е конкурентноспособна, че не можем да се мерим с мощните западни икономики. И че понеже не сме конкурентноспособни, икономиката ни ще стане жертва на страните от еврозоната. С други думи, икономиката ни едва крета и ако се подложи на нов мощен удар, който ни очаква в еврозоната, това може да е краят ни.

Петър Чобанов го казва ясно. Финансовите пазари, както и страните от еврозоната си имат свои интереси. И те в никакъв случай няма да ги жертват, заради нас. Нещо повече. Досега ЕС завладя търговията ни, сега ще сложи ръка и на финансите ни. Защото в чакалнята и в еврозоната ще ни управлява Европейската централна банка. И суровият факт е, че тя не се грижи за нашите интереси, а за интересите на две – три големи западни държави. А правителствените чиновници могат да квакат колкото си искат, че нямало нищо страшно.

Страшното тепърва предстои. Понеже страна, в която икономиката и финансите се управляват от чужди фирми, няма бъдеще. Западът иска да ни погълне напълно и безвъзвратно. И естествено да ни унищожи, или в най-добрият случай да ни докара до просешка тояга. И после да ни залива с обяснения колко сме некадърни и как не сме успели да се възползваме от еврозоната, за да станем по-богати.

Само че големите западни държави са били богати още преди да влязат в еврозоната. И са създали този „клуб на богатите“, за да диктуват условията си на по-бедните страни. И така да станат още по-богати.

Петър Чобанов предупреждава и за още нещо. Банките в еврозоната се окрупняват. Малките банки изчезват, остават само няколко големи. Това се нарича олигопол. Тоест,  монопол не на една банка, а на няколко крупни банки, собственост на олигарси. При това положение, нашите банки, колкото и малко да са останали, ще изчезнат и ще бъдат заменени от големите западни банки. И също, както почти няма български фирми, които да създават принадена стойност за бюджета, така няма да има и български банки.

А това на практика означава, че нашите пари ще изтичат в чужбина не само през големите търговски западни фирми, а и през големите западни банки. Защото те, също както западните фирми, ще плащат някаква мижава такса на България, но цялата им печалба, смъкната от наш гръб, ще отива на Запад. Така ние ще станем още по-бедни. И ще можем да живеем само от заеми. И скоро ще гръмнем като гърците. Тогава ще започнат да ни обвиняват, че сме искали да станем веднага богати и затова сме изяли всичките си пари.

Това ни очаква в еврозоната. Мизерия и изчезване. Макар Борисов и неговите калинки да приказват, че в еврозоната нямало бедни страни. Има! Литва, Латвия и  Естония какви са?! А Словения и Кипър, а Словакия?! И защо Италия иска да напусне еврозоната?! Ами защото, откак са приели еврото, страната затъва все повече. И това се дължи на факта, че една единствена банка – Европейската централна банка управлява 19 държави. Не една, не две, а цели 19 страни. Които при това имат различни финансови интереси. Затова ЕЦБ защитава интересите само на една – две от най-богатите страни в еврозоната.

Останалите затъват в блатото на мизерията. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *