Румен Петков: Борисов съсипва АЕЦ „Белене“ и българската енергетика, за да си купува спокойствие от САЩ!

България отблизо

Идеята на Борисов реакторите, закупени за АЕЦ „Белене“ да бъдат поставени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ съсипва жизнено необходимия на България проект за втора атомна електроцентрала в Белене, заяви Румен Петков.

Нещо повече. Петков заяви, че Борисов фалира Националната електрическа компания заради лична изгода – за да си купува спокойствие от САЩ.

Вчерашното решение на правителството е съсипващо за българската енергетика и за международния авторитет на България. Трябва да сме наясно, че в китайските институции, френските институции, корейските институции потресът е зашеметяващ. Борисов ги лъже цели три години, че уж търси стратегически инвеститор„, каза Петков.

Китайците, когато идваха, обикаляха Сърбия, Македония, Турция, Гърция да проучат пазара на ток. Инвестираха огромни средства, допълни той. Според него без съгласието на производителя не може да се местят реакторите.

Ние нямаме проект „Козлодуй“. Това означава да започнем цялата процедура отначало. Ако досега сме инвестирали в „Белене“ три милиарда, НЕК е инвестирала в  „Белене“ 3 милиарда, милиард и половина да кажем, че е оборудването. Приемаме, че „Козлодуй“ тегли кредит и купува това оборудване. Другият милиард и половина на 31 декември се пише на НЕК и НЕК е във фалит“, каза Петков.

Освен това, блоковете, направени за АЕЦ „Белене“ трябва основно да се преработват, за да паснат на площадката в Козлодуй. Но това не са казани за варене на ракия, че да ги нагаждаме както си искаме. това са ядрени реактори. Всяка най-малка грешка може да доведе до ядрен взрив с ужасяващи последици за България. За това Борисов дава ли си сметка като говори, че ще преместим реакторите?!

Според него фалитът на Националната електрическа компания означава закупуване на спокойствие за Борисов от САЩ.

„Никой не е водил разговор с „Атомстройекспорт“ за глупостите, които бълва Борисов. Той обяснява, че ще се прави хибриден реактор. Кой се е съгласил? На нас ни се обяснява как първото зареждане с гориво на такъв хибриден реактор ще бъде с ядрено гориво на „Уестингхаус“. Но, Уестингхауз няма да вземат отработеното гориво в САЩ, както правят руснаците, които вземат от нас отработеното гориво и го затварят някъде в Сибир. Значи ще складираме отработеното гориво някъде в България и ще превърнем в ядрена гробница нашата родина, която се води туристическа държава. Кой турист ще дойде тогава у нас?!

Според него нито от „Атомстройекспорт“ са поели ангажимент да бъдат изпълнители, нито от американската страна.

„Казвам го да е съвършено ясно – „Козлодуй“ се управлява от Людмил Стойков, не от Теменужка Петкова, не от Бойко Борисов“, обясни Румен Петков.

„Тези глупости, че след 10 години ще имаме работещи реактори, са абсурдни. Фактът, че нямаме съгласие на никой да даде гаранции, сам по себе си обяснява безсмислието на упражнението. Смисълът на упражнението е енергийната несигурност на България, енергийната мизерия на българската икономика и на българските граждани.

Това отношение към съсипване на нашата енергетика е абсолютно методично за САЩ от времето на Иван Костов насам. Борисов шест-седем години обяснява как държавата не може да финансира блоковете в „Белене. Държавата сега, ако поеме да финансира тази измислица, която няма как да се случи в „Козлодуй“, какво правим“, запита реторично Румен Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *