Бизнесмени: Спрете увеличаването на пенсиите! Старците изядоха бюджета!

България отблизо
Работодателите настояват за генерална пенсионна реформа, защото разходът за пенсии отваря все по-голям недостиг в бюджета. Делът на пенсиите достига около 60 процента от данъчните приходи.

Затова бизнесът предупреждава, че България върви към британския модел на базова пенсия и друга част, която да се определя от инвестиции и пенсионни фондове.

При актуализацията на пенсиите през последните години се допускат сериозни грешки, в резултат на което разходите за пенсии нарастват с до 23%, твърдят от бизнеса. Това води до дефицит от 3,7 милиарда лева и до несправедливост с най-бързи темпове да се вдигат пенсиите на хората, които са внасяли най-ниски осигуровки.

Така бюджетът на държавното обществено осигуряване, за да покрива пенсии, разчита на националния бюджет, казва Щерьо Ножаров от Стопанската камара:

„Тоест ние вече имаме пенсионна система, която разчита на захранване от данъци, което почва да смуче държавния бюджет като черна дупка и ще трябва да си дадем сметка да продължаваме ли с осигурителна система или да минем както във Великобритания държавата осигурява на всички 1 минимална базова пенсия и оттам нататък всеки се оправя с инвестиции в пенсионноосигурителни компании, инвестиции в капиталови дружества и така нататък, защото ние вървим в тази посока“.

В момента единственият буфер в бюджета за покриване на неотложни плащания са капиталовите разходи, откъдето могат да се вземат около 2 милиарда лева, смята бизнесът.

Tagged

2 thoughts on “Бизнесмени: Спрете увеличаването на пенсиите! Старците изядоха бюджета!

  1. Относно новината
    „Бизнесмени: Спрете увеличаването на пенсиите! Старците изядох бюджета.“
    Уважаеми т. Н. Бизнесмени без име и без реален принос към създавания десетилетия наред от нашите родители и от нас самите, обществен продукт. Подобни на вас през т. н. Преход, източиха всички материални и финансови активи на социалистическата държава и доведоха хората до най-ниските в Европа, заплати и пенсии.
    Така, че сега сте длъжници. Самата идея залегнала в тази новина е несериозна.

    1. Абсолютната истина! Господа бизнесмените не искат увеличение на пенсиите, при страхотната инфлация, която вече повече от година се вихри, те не желаят увеличения на заплатите на работещите „бедняци“, те искат да печелят и да печелят, и да печелят с проценти надвишаващи многократно печалбите на работодателите навсякъде другаде по света! Това е! Загрижили се за бюджета – да, ама – не! Хайде да им се увеличат данъците върху свръх печалбите им! Така ще има бюджет за всички несретници в България! Че и е толкова рядко мъжете да живеят повече от 10 години, получавайки „големите“ си пенсии…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *