Божанков с нова изцепка: Паднахме с 5 процента, но спасихме демокрацията!

България отблизо
Това мнозинство във ВСС само преди месеци с ирония приемеше исканията за отстраняването на Иван Гешев. За една вечер го гласуваха. Този състав на ВСС е делигитимиран, с изтекъл мандат. Показа, че в тази сложна ситуация, със скандали в съдебната система произвежда още скандали. С избора на Сарафов показаха, че има нужда от дълбока промяна. И Гешев и Сарафов говорят за постоянна политическа намеса в съдебната система. Ако това е вярно трябва да видим как да го променим.

Това заяви пред Българската национална телевизия депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

 

“Първата заявка на Сарафов е притеснителна – каза, че ще преразгледа исканията за имунитетите на депутатите. Имунитетите се искат, когато има политическа ситуация и на някой му хрумне да я използва с определена цел”, допълни Явор Божанков.

 

Божанков потвърди, че Даниел Лорер ще бъде номинацията на ПП-ДБ за еврокомисар.

„Това е наша кандидатура и тя е повече от сериозна. Не можем да говорим от името на Европейската комисия или ГЕРБ. Оценили сме качествата на този кандидат и смятаме, че е подходящ за тази позиция.

 

Той коментира и новото проучване на “Тренд” за нагласите сред обществото, които показват, че доверието спрямо ПП-ДБ е спаднало с 5% заради съвместното правителство с ГЕРБ.

 

“Ако ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ беше коалиция щеше да е ясно кой кого назначава. Но понеже не е има обсъждания всеки ден. За не малко законопрокети ГЕРБ намира мнозинство с други политически сили. Ние няма как да им държим сметка, защото няма коалиция. Има ясна програма и е важно за основните приоритети – еврозоната, Шенген, ПВУ, съдебна реформа – да има базово съгласие как трябва да изглеждат тези законопроекти”, посочи още Божанков.

 

“Никой не е очарован от изборните резултати. Всеки мечтае да е първи и да управлява сам. Математиката е такава – трябва да търсим консенсус. Ще дам пример със Закона за механизма за разследване на главния прокурор. Всички смятаха, че е невъзможно да бъде приет. И ГЕРБ и ДПС отказваха да го примет. Днес е факт. Ние осъзнаваме, че сме втора политическа сила, но намираме подкрепа, за да се придвижим напред”, добави депутатът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *