САЩ и Китай се скараха след посещението на Блинкен в Пекин! Ето какво стои зад кавгата

Свят

Китай отвърна на удара, след като президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския лидер Си Дзинпин „диктатор“, определяйки изказването като абсурдно и провокация, съобщава „Ройтерс“.

Неочакваният спор между двете държави се разрази веднага след посещението на държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Пекин, което уж имаше за задача да намали напрежението между двете страни. Явно посещението на Блинкен в Китай е било пълен провал и затова Байдън премина границата на нормалния дипломатически протокол като нарече Си Дзинпин „диктатор“.

Американският държавен глава заяви, че Си е бил силно смутен, когато предполагаем китайски шпионски балон неочаквано се появи над въздушното пространство на САЩ в началото на годината. Личният му коментар за китайския лидер дойде, след като ден по-рано Блинкен заяви, че тази страница трябва да бъде затворена.

Си се превърна в най-влиятелния лидер на Китай след Мао Дзедун, след като през март си осигури безпрецедентен трети мандат като президент, а през октомври – като лидер на Комунистическата партия.

Байдън отбеляза, че Си бил смутен, защото не знаел какво има в „шпионския“ балон, а той бил длъжен да знае, както и че Китай „изпитвал реални икономически затруднения“.

Говорител на китайското външно министерство отвърна, че думите на американския президент са „изключително абсурдни“ и „безотговорни“.

Изразявайки силното недоволство на Китай, говорителят на ведомството Мао Нин подчерта, че изказването на Байдън сериозно нарушава фактите, дипломатическия протокол и накърнява политическото достойнство на Китай.

Това е открита политическа провокация“, категорична бе тя.

Не стана ясно защо Байдън твърди, че Си не е знаел къде се намира балонът.

На въпрос дали китайският лидер е бил наясно с местоположението му, Мао повтори предишното обяснение на Китай, че преминаването на балона през въздушното пространство на САЩ е било непреднамерено и причинено от обстоятелства извън неговия контрол.

Източник Нюз.бг

Tagged

1 thought on “САЩ и Китай се скараха след посещението на Блинкен в Пекин! Ето какво стои зад кавгата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *