Бойко Рашков: Някой не ни харесва и непрекъснато атакува служебното правителство! Някой иска да мишкува без да го хванат!

България отблизо
Ние дипломата на Иван Гешев не я намерихме нито в Академията на МВР, нито никъде. Поисках от ВСС да ни даде възможност да проверим в неговото лично кадрово дело там. Беше ни отказано. Лично разговарях с представляващия ВСС г-н Грозев. След което тази разходка завърши безуспешно. Във ВСС отговорът е, че на сайта има дипломата, но там има заличени данни. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на днешния парламентарен контрол.

От думите му стана ясно, че тъй като има заличени данни в дипломата на Гешев, проверката е възпрепятствана. Запитването за образованието на обвинител №1 е внесено от депутата от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ Николай Хаджигенов.

 

„Установихме при проверка назначена от мен, че Иван Гешев в учил в Академията на МВР във факултет ДС, продължил е обучението си 2 години. Факултетът е закрит и после той учи 5 години във факултета „Народна милиция“, 10 семестъра и е положил изпит по наказателно право, гражданско право и по специални дисциплини, които не знам какво представляват. След това става оперативен работник в РПУ. А след това очевидно е започнал теоретико-практическия стаж, като става и пом.-следовател в НСлС, докато изтече въпросният стаж. Не сме направили обективна проверка на този въпрос дали Гешев е преминал теоретико-практически едногодишен стаж, защото представляващият ВСС поиска да се напише официално писмо и да приложа решението, всичко е направено, писмено запитване направих, след което „разходката“ завърши безуспешно. Във ВСС отговорът беше, че има диплома на сайта, но в нея има заличени данни. Ние не може да направим точна проверка, в която да сме сигурни в това, което вършим“, допълни министърът.

 

Той допълни, че не му е известно дали правосъдният министър има правомощията да провери въпроса.

Вчера просветният министър Николай Денков оповести резултатите от своята проверка по казуса, според която във факултета на ДС Гешев е изучавал основните юридически дисциплини и в крайна сметка е излязъл от висшето учебно заведение с гражданска специалност „Право“. След държавните изпити обаче следва задължителен стаж, заради който и Рашков е поискал данните.

 

Припомняме, че Рашков заподозря държавното обвинение в опит за натиск върху неговото ведомство, след като прокуратурата извърши акция и влезе в Академията на МВР. Повод са станали медийни публикации, според които служители на МВР унищожават документация.

 

По думите на служебния вътрешен министър държавното обвинение не се съобразява с решенията на парламента, а прокурорите, които са извършвали проверката в Академията на МВР, били сезирани от медия, която написала, че служители на вътрешното ведомство са отишли в Академията, за да унищожават документи, свързани с дипломата на Гешев.

 

Пред депутатите Бойко Рашков извади и конкретни данни за мащабните полицейски операции преди парламентарните избори на 11 юли 2021 г. за противодействие на търговията с гласове.

 

„На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по изборите, за тях е имало предварителна информация, че подготвят действия“, съобщи той.

 

„Лицата, по отношение на които на основание Закона за МВР, са съставени предупредителни протоколи е 10 200 души. За всеки един от тези случаи предварително е получена информация, че конкретно лице се подготвя да предприема действия, свързани с политическите права на гражданите, т.е. да мотивират да се гласува за една или за друга партия“, заяви още той.

 

„По тази цифра чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Уверявам за пореден път, че подобно нещо няма. Това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР, тя не предвижда съставяне на копие на протокола, предупредителния, който да се връчва на лицето, на което се съставя. Този протокол може да се подпише от свидетел, който присъства там“, уточни Рашков

 

По думите му в сравнение с предходните избори на 4 април имаме в десетки пъти увеличен брой на образуваните или започнали досъдебни производства във връзка с някои от съставите за престъпление против политическите права на гражданите. „Става дума за 93 наказателни производства в тази насока за разлика от тези, които са десетина през април“, заяви още Рашков.

 

„В областната дирекция на МВР-София е постъпил сигнал от директори на училища и детски градини от Софийска област, в който се съобщава за злоупотреба със служебно положение от г-жа Р. И., която работи в съответното регионално управление на образованието. Изложени са данни, че същата госпожа е обикаляла училища и детски градини в Софийска област със служебен автомобил и е организирала срещи с директорите, като ги е агитирала да гласуват в полза на една политическа партия, която ще запазя в тайна… засега. Извършена е проверка от ОДМВР. Призованите учители не са потвърдили сигнала, защото се страхуват от уволнение. Материалите са изпратени и на прокуратурата. Натискът е бил огромен. Една директорка не се е поддала. Става дума за Годеч. Тази госпожа се казва Илина Николова. По 50 лева е била цената на глас. Става дума за „Републиканци за България“, разкри той.

 

„Смея да твърдя, че в обществото по-скоро срещаме одобрение за това, което сме направили. Досега подобно противодействие на криминалния вот по време на избори в нашата страна, аз не съм забелязал. Въпреки че самият парламент е приел нормите относно политическите права на българските граждани, някак си активността сега на МВР да предотвратят престъпленията, свързани с избирателните права на българските граждани, не се оценява еднозначно от политически партии“, обясни Рашков.

 

По думите му „вероятно ограничаването в такава немалка степен на криминалния вот у нас се дължи на организацията, която беше създадена в нашата страна с решение на МС от 19 май“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *