Бойко Рашков пред „Капитал“: Отново започнаха да купуват гласове, но по друг начин. Само че пак ще ги хванем! Не съм маша на президента!

България отблизо

Г-н Рашков, МВР и лично вие получихте много похвали за изключително силна работа срещу купуването на гласове на предните избори, но и обвинения от опозицията за репресии, които са повлияли на резултатите. Предстоят нови избори, проблемите са същите, как ще отговорите на критиките?

 

Оценката за действията на МВР във връзка с изборите на 11 юли е категорично положителна. Действително беше извършена сериозна работа за предотвратяване на криминалния вот. И аз получавам поздравления от различни места, включително и от политически сили – и парламентарни, и извънпарламентарни партии. С изключение на ГЕРБ и ДПС, които снижиха изборните си резултати.

Огромният процент на купения вот на изборите винаги е бил отчитан като безспорен факт. Затова и парламентът взе решение за машинно гласуване, за да се снижи процентът на този вот, т.е. заявената цел на цялата политическа класа е да се ограничи това престъпление. В този смисъл действията на МВР са в пълно съответствие с политическите заявки. Въпреки краткия срок, успяхме да снижим криминалния вот особено в малките секции до 300 души, където се гласува с хартиена бюлетина. Обективните наблюдатели оцениха това.

Но имаше и критики, че вие всъщност сте били машата на Румен Радев като сте осъществили натиск върху политически опоненти.

 

Очевидно е, че някои партии получиха по-ниски резултати на изборите и по-малко депутатски места, какъвто беше случаят с ГЕРБ и ДПС. В резултат на нашите действия срещу купения вот ГЕРБ получи 10-15 депутати по-малко, паднаха мандатите и на ДПС. Затова сега е този вой от тяхна страна. Започнаха да си измислят твърдения за нарушения, каквито няма. Аз многократно съм призовавал в пленарната зала – ако имат данни за нарушения, да ги предоставят. Ако не вярват на нас, да ги дадат на прокуратурата, на която те вярват. Да нямат никакви колебания. Те не направиха нито едното, нито другото.

Действително, по време на изборите са съставени 10 200 предупредителни протокола в цялата страна. При 29 области това на практика означава средно по 350 предупредени в една област да не купуват гласове. Иначе казано, във всяка област, която има средно по 100-150 хиляди избиратели, има 350 души, които се занимават с купуване на гласове. И тези търговци са известни, ние и в момента ги знаем кои са, въпросът е, че тяхната дейност трудно може да бъде доказана. Но информацията, която се получава в службите на МВР, дава основание по силата на закона те да бъдат предупредени. Предупредителните протоколи са мярка по Закона за МВР. Това е действие на държавен орган, с което на даден човек му се казва: не върши престъпление, ние знаем, че се занимаваш с това, макар че в момента нямаме достатъчно категорични доказателства за образуване на досъдебно производство. Целта е този човек да бъде разколебан да върши незаконни действия, защото основната функция на МВР е превенцията.

Освен това, обаче, има и реално образувани наказателни дела за купуване на гласове.

Тук критиките са, че техният брой бил нищожен спрямо предупредителните протоколи – само 98.

 

Малко били делата. Добре, сега ще положим усилия да са повече. Ама хайде да направим друго сравнение. Ако при предишни избори делата за купуване на гласове са били 7-8 – по времето на предишните министри Младенов и Терзийски, то за изборите на 11 юли делата са близо 100.

Специално за предстоящите избори вече имаме достатъчно опит, който ще бъде надграден и ще положим усилия да парираме много по-широки кръгове, чиито доходи идват от изборна търговия. Ще засилим нашата дейност, защото вече получихме информация, че те също променят в известна степен схемите, по които работят. Променят хората, изтеглят по-напред времето, в което разнасят пари в куфари и чували, разчитайки, че МВР ще се задвижи по-активно по към датата на изборите. Само че много грешат. Знаем този план и даже вече сме идентифицирали някои от организаторите на криминалния вот. Например, ако досега един се намираше обичайно в изборния период във Враца или Монтана, където се купува вот за една етническа партия без да има етнически турци там, сега се е преместил на изток във Варна, както ми докладваха тия дни. После тези хора оставят тук парите и се изнасят в чужбина, защото ги е страх.

Предполагам, че те знаят, че МВР знае.

 

Досега са имали голямо спокойствие. За първи път МВР прави подобно нещо в такъв широк мащаб. Именно защото ГЕРБ и ДПС бяха свикнали спокойно да купуват гласове, като че ли техните търговци не очакваха такава активност от МВР. Защото знаеха, че при предишните министри Терзийски и Младенов се е работило избирателно само срещу партии, които са неудобни на ГЕРБ.

А иначе някои партии са свикнали да хвърлят огромен финансов ресурс в предизборните кампании – както в пари, така и в стоки, продукти, обещания за услуги, да се прокара водопровод, път и др. Такъв случай, впрочем, зная в Сърница на предни парламентарни избори, той всъщност е публична тайна. Един много известен кандидат за депутат беше казал така: искам от вас 2000 гласа и като ги получа, пътят до Велинград ще ви бъде направен. В деня преди изборите строителните машини са били край пътя, а на следващия ден, след като се бяха получили и повече от 2000 гласа, хората видели как започва ремонтът на пътя. Учениците пък били отведени безплатно на екскурзия в Турция за сметка на същия депутат. Зная това от местните хора там, които са турци.

В предишния мандат повдигнахте няколко важни теми извън реформата на МВР и службите – незаконното подслушване, недекларираните имоти в чужбина и полицейското насилие. Как ще ги продължите?

 

Аз действително знаех, че са извършвани незаконни подслушвания и го заявих пред медиите с пълна убеденост. Веднага назначих мащабна проверка в главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (БОП), която установи смущаващи случаи на унищожаване на документи без да се спазва законовия ред. Оказа се, че по дела на прокуратурата във връзка с подслушванията на протестиращи е бил включен почти целия силов апарат на държавата, включително ДАНС и БОП, за да може да се смогне. В няколко хипотези е била включена и дирекция „Вътрешна сигурност“ – в абсолютно нарушение на закона, тъй като вътрешна сигурност се включва само когато има престъпление, извършено от служител на МВР.

После към това прокуратурата прикачва квалификацията за организирана престъпна група. И сега, доколкото научавам, се подготвя трета квалификация – че ставало дума за хулигански действия.

Аз не зная как прокуратурата ще излезе от тази ситуация, как ще го приключи това дело за преврата. Нали трябва да покажат какво има в делото, нали утре по него ще влязат адвокати, ще го прелистят. Единственият начин, по който могат да се отърват от това дело, е да го спрат и то да отиде в небитието, защото тогава никой няма да може да го прочете и да задава въпроси.

Неслучайно прокуратурата крие тези документи, тези искания, не ги дава и на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства, откъдето са били поискани. Защото е ясно какво са извършили – вече имам основание да кажа – това е престъпление и те крият престъплението в момента.

Единственият начин прокуратурата да се отърве от делото за преврата, е да го спрат и то да отиде в небитието. Така никой няма да го прочете и да задава въпроси.

 

Има специален орган, който се занимава с контрола върху използването на специални разузнавателни средства (СРС) – Националното бюро, на което бяхте председател. Има парламентарна комисия, има осъдителни решения на Съда в Страсбург, заради които именно се създаде Бюрото. И все още сме на изходна позиция.

 

Точно от този случай се вижда, че тъпчем на едно и също място. Прокуратурата продължава да прави каквото си иска, тъй като е безконтролна, а органът за контрол върху използването и прилагането на СРС показва, че няма абсолютно никакъв капацитет да оцени, че става въпрос за противозаконно ограничаване на правата на стотици граждани, протестирали на площада в София.

Няма капацитет или няма желание?

И едното, и другото очевидно, защото там има опитен човек, който е втори мандат и е юрист (б.р. Огнян Стоичков е единственият юрист в Бюрото). Очевидно другите са абсолютно безхаберни получатели на заплати, които нямат нито капацитет, нито желание да вникнат в материята и да дадат обективен отговор на въпросите има или няма незаконни действия. А то се вижда от птичи поглед, че не става въпрос за преврат. Хората искаха оставките на Борисов и на Гешев, а в отговор Гешев е разпоредил на спецпрокуратурата да използват СРС срещу тях, т.е. срещу тези, които му искат оставката. Типичен пример на използване на властта за репресия в личен интерес. А ВСС и това не го видя. За какво ни е такъв ВСС? За какво ни е такъв главен прокурор?

Хората искаха оставката на Гешев, а той разпореди да ги подслушват.

В същото време бившият премиер заяви на всеослушание, че ако протестът бъде окървавен, той щял да подаде оставка. И какво се получи – онези деца, които ги закараха зад колоните, според Борисов не са окървавени, така ли? Едно от тези деца е загубило съзнание, което е средна телесна повреда. Лъжецът от Банкя не видя ли в това основание да си подаде оставката?

Но дело за незаконно подслушване все още няма?

 

Няма, защото Бюрото се свива. Бюрото беше унищожено от същите политически сили, които избраха новия състав измежду хора, които нямат понятие от материята. Там имаше един зам.-председател по закона „Магнитски“ (б.р. Илко Желязков), който се занимавал да снабдява Бюрото с безплатни коли от НЕК. (А ние, които купуваме ток, сме платили тия разходи.) Защото той се е подвизавал в енергийния сектор и е участвал в уреждането на Доган да вземе една топлоцентрала. И за тези заслуги го настаниха в бюрото като заместник председател, а от вътрешни източници зная, че е ползвал кабинета си там за офис да си движи другите въпроси по енергийните дела, да работи за НЕК, за „Мариците“. За да стигнат американските власти до извода, че той е корумпиран, значи те имат много повече информация за него, отколкото ние имаме.

Значи – безнаказаност за подслушванията, безнаказаност и за полицейското насилие? Какво става там?

Същото. МВР са поискали от НСО записа и са го получили вероятно около три-четири дни след инцидента на 10 юли, така че са знаели какво е станало зад колоната. И понеже кадрите са много ясни, изглежда са се опасявали, че могат да станат обществено достояние, затова са започнали проформа четири дисциплинарни производства срещу четирима от полицаите, воглаве с един, който им се води началник. И са наложили символични наказания, разбира се. Прокуратурата мълчи за телесните повреди, които са нанесени на тия деца, смята, че няма престъпление. Прокурор Трифонова, която сега е делегиран прокурор в Европейската прокуратура, е прекратила преписката поради липса престъпление.

Тя разполагала ли е със записа?

Разбира се, че е разполагала. Това става есента на м.г., по това време МВР има записа, смятате ли, че тя няма да поиска да го гледа? Как така?

Прокуратурата е длъжна да води разследване, когато има данни за престъпление, независимо дали някой иска или не иска да се разследва. Когато разполагаш със заместващо доказателство, каквото представлява видеозаписът, прокуратурата е трябвало, изготвяйки експертиза върху него, да види дали е автентичен, достоверен, разпитвайки примерно служителя, който е бил на смяна в НСО и т.н. Перфектно може да докаже тези обстоятелства. Независимо дали пострадалите дават показания или не.

Добре, но това говори за господстващ манталитет в МВР и цяла система от хора на различни нива, които взаимно се подпомагат в тези действия.

 

Включително и на ръководни нива, които не са направили абсолютно нищо тогава. И затова в парламента при обсъждането на доклада им поискаха оставките на Маринов и Терзийски. Сочейки ги с пръст по най-унизителен начин им поискаха да напуснат, за да не петнят Народното събрание. Това е станало с тяхно съгласие – може да е изразено мълчаливо или по друг начин, важното е, че тези, които са били на улицата, са били спокойни, че няма да им се търси отговорност. Когато един ръководител гледа на това с безразличие, той на практика стимулира тази дейност. Защо сега нямаме такива действия? Защото много добре знаят, че аз няма да ги търпя.

Въпросът е каква част от служителите на МВР са с такъв манталитет, че са готови да пребиват хора на улицата и да се гаврят с тях?

Ужасих се, когато се запознах с документацията за тези насилствени действия. Служители на МВР, които гледат на мирно протестиращи хора, а дори и на такива, които хвърлят яйца, като на врагове, които трябва да се унищожат. Те били предизвиквали! Служителят е въоръжен, защитен от щит и каска, специално обучен, получава заплата и за това, че се подлага на риск. И не мога да се съглася с тезата, че едва ли не било оправдано служителите да реагират така, когато са поставени в такава ситуация. Да, те могат да използват принудителни мерки, но те трябва да бъдат пропорционални. Не може за това, че някой те е замерил с яйце, например, ти да извадиш пистолет и да го застреляш.

 

За полицейско насилие като системен проблем в държавата говорим от началото на прехода – че българската полиция не знае как се прилага принуда, какви са правата на хората и т.н. Но на записа се виждат хора които изпитват удоволствие да бият и да се гаврят. Това е психологически проблем.

 

Точно така е. Аз съм министър от няколко месеца, не мога за това време да обърна до такава степен манталитета, че тази полицейска машина да стане истинска съвременна и демократична. Но ще се опитам. Например аз не мога да превъзпитам онзи, който с телефона си снима гърдите на това момиче. Как да го променя, да го превъзпитам от 7-годишен? Това е извратен тип, който няма място в МВР. Иначе, аз и моите колеги решихме, че трябва да се предприемат психологически курсове, за да се обучат полицаите как да действат в стресова ситуация, да правят реална оценка на ситуацията. Ангажирали сме Института по психология на МВР, за да може съставът, който подлежи на пряк сблъсък с хората на улицата, да е психологически издръжлив. Те трябва да преминат и на правно обучение.

Темата за списъка на висши длъжностни лица с недекларирани авоари в чужбина, който пак вие поставихте, някак изчезна покрай другите скандали.

И пак ще го поставя. Прави се всичко възможно да се покрие тази тема. Опазването в тайна на лицата, които не са декларирали своето имущество зад граница, каквото задължение те имат по закон, означава, че вероятно в този списък има хора – като имена и като длъжности, от които някой се страхува. И затова прокуратурата ги пази. Аз например съм поставил въпроса има ли в този списък лица от съдебната власт на по-ръководни длъжности, включително и във ВСС. Има ли близък на високопоставен представител на прокуратурата? Има ли министри, зам.- министри на вътрешните работи или на други ведомства, които не са си декларирали имотите в чужбина и т. н. Няма никакви причини този материал да бъде засекретен, той няма нищо общо с вътрешната и външната сигурност, а освен това – става дума за законово задължение за деклариране на имущество в публичен регистър, който е общодостъпен. Както аз си декларирам публично всичко – и мазетата, и терасите, и всичко.

В същото време бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който сега е шеф на КПКОНПИ и отговаря точно за това лицата на публични длъжности да си декларират имуществото, заявява, че това е класифицирана информация и трябва да се пази в тайна. Недоумявам. Нашият закон изисква публичност на имуществото.

Всички проблеми, за които говорим, опират все до прокуратурата. Каква е Вашата рецепта?

 

Крайно належащо е да има редовно правителство и един относително стабилен парламент, който да разгледа няколко въпроса, единият от които е необходимостта от съществуване на специализирани съдилища и прокуратури. Практиката показа, че те създават сериозни проблеми, а правосъдието се превръща в изтезание. Такива като Гешев изтезават хората, държейки ги по 18 месеца в ареста, което вече не е мярка за неотклонение, а се превръща в назидание. Ако някой не си е плащал данъците, той няма да ги е платил днес, няма да ги е платил и след пет години, и това се доказва по документи. Щял да избяга – ами има съвременни способи, защо трябва да е в ареста, а не под домашен арест с гривна?

Специализираното правосъдие трябва да бъде заличено, а техните правомощия да преминат към редовните прокуратури и съдилища. Тези специализирани звена бяха творение на Цветан Цветанов, създадени, за да прокарват тяхната мутренска политика в съдебната власт. За голямо съжаление успяха да направят това. И мутренската политика на Борисов и Цветанов се претвори в спецпрокуратурата и спецсъда – репресия, унижение, натиск, размазване на хората, това е спецправосъдието.

Не е само специализираното правосъдие, говорим и за проблеми в прокуратурата в този й вид. За фактора Гешев и явлението главен прокурор в България, което е уникално. Вие знаете това още от времето на Филчев, но сега е по-перфидно и може би по-страшно.

 

Проблемът е в безотговорността. Главният прокурор уж има само функционален имунитет, но практически се оказва, че Гешев е много по-защитен, отколкото държавния глава. Тъй като няма орган в държавата, който би могъл да му потърси каквато и да е отговорност. ВСС не пожела да обърне внимание на сигнала на министъра на правосъдието срещу Гешев, защото членовете му са избрани от властта, която е избрала и Гешев. Затова трябва и ВСС, и Гешев просто да си отидат. За да може съдебната власт да заприлича на това, което трябва да е.

Имате визия за съдебната система, МВР, службите, управлението. Имате ли политически амбиции в контекста на някой политически субект?

Не, нямам такива амбиции.

Ако Ви поканят?

Това е друг въпрос. Зависи кой, къде, за какво. В момента такава опция нямам. Когато ми изтече този мандат, ще видим какво ще се случи в страната и тогава ще мисля. Сега нямам за какво да мисля. Къде да отида, нали ги видях в парламента как си запълваха времето с нас? Едно безделничене, каквото не сме виждали досега.

Бихте могли да участват в превръщането на парламента в друг вид орган.

Да, разбирам. Не бих отказал, ако има наистина такава реална възможност. Но в момента не виждам такава. Обръчите и огромните финансови средства, откраднати от държавата от една партия, са пречка за нормалното й функциониране. Ежедневно изникват безобразни примери за цинични кражби и присвояване на държавен ресурс, това разлага държавността. Ако не настъпи радикална промяна, ние сме обречени. Това е моето мнение, а аз съм човек с опит.

Интервю на  Мирела Веселинова

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *