Тошко Йорданов: На тайно заседание престъпниците от ПП-ДБ са решили забраната за ГМО храни да отпадне

България отблизо

Заради решение на Министерския съвет България ще подкрепи нови геномни техники за храни и фуражи – ще отпаднат всички регламенти за ГМО. Това каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пред журналисти в кулоарите на парламента, като преди това изчете и декларация от трибуната на НС по темата.

Йорданов заяви, че е имало неоповестено заседание на Министерския съвет и на него е взето решение за позицията на България на предстоящата среща на Съвета на Европейския съюз по темата земеделие. „Това, което тези престъпници от ПП-ДБ са решили да направи България, е отпадането на регламентите на ГМО храните“, каза Йорданов, цитиран от БТА.

Това ще доведе до нови неизпитани ГМО в природата, които, както знаете, няма как да бъдат ограничени на едно поле и ще бъдат прехвърлени на полетата на българските производители, които произвеждат хранителни продукти, предупреди той.

Според депутата така страната ни ще загуби пазари, които търсят чиста, биологична храна, защото по думите му никой в България няма да може да докаже дали храната му е чиста.

Освен това в магазините ще се предлагат без етикетиране и без проследяване на хранителни продукти, които имат ГМО, посочи Йорданов и отбеляза, че в момента те се маркират.

Той заяви, че като потребители вече няма да можем да избираме дали да ядем ГМО храна или не.

По този начин ще се премахне и правото на България да забранява и регулира отглеждането на ГМО продукти. Потребителите, производителите, цялата хранителна верига няма да знаят дали семената, съставките и крайният продукт не е ГМО, без да броим, че повечето такива семена са патентовани, което ще доведе до унищожаване на тези, които се занимават със семена, коментира Йорданов.

 

 

Това е натиск от американската компания, там се произвеждат ГМО – храни. Има големи европейски държави, които са срещу това, посочи той.

По думите му, ако решението на Министерският съвет бъде прието в Съвета на ЕС, страната ни няма да може да налага собствени регулации.

Относно промените в Конституцията Йорданов заяви, че не е имало обществено обсъждане с гражданите. Това са комплексарски предложения, с цел запазване на собствената власт, посочи Тошко Йорданов.

Източник: dnes.dir.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *