Бойко Рашков съсипа Борисов: Ето ти доказателствата какви си ги приказвал и вършил

България отблизо

„Никой не е казал, че Борисов е ял хора. Смисълът беше различен. Не може ли той да каже нещо смислено. Миналата седмица аз направих преразказ какво ми каза един човек в Министерството на вътрешните работи, но ето как той се държи пред неговия екип. Борисов много добре знае за какво говоря“.

 

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването „ЕвроДиков“ на телевизия Евроком точно седмица след първото си интервю, в което направи скандални твърдения за бившия премиер.

„Една седмица толеранс имах, за да мога да събера някои материали, тъй като става дума за случай с давност отпреди 10 години… Един експерт заяви, че обявявам неща, за които няма доказателства… Ето ги доказателствата, с които аз разполагам. Ето сигнала, ето свидетелствата“, допълни той и подчерта, че Борисов е отправял заплахи към свидетел по дело от 2009 г., подавайки наръч с документи на Сашо Диков.

„Ако сега не ме послушаш, знаеш, че машините в месокомбината работят на пълни обороти. Жена ти няма да разбере, че тя яде твоето месо“, прочете част от сигнала до министъра Диков.

„… Този човек е много притеснен. Самите показания са много объркани. Някъде дори не се знае какво иска да каже. Първият разпит на този човек е пред съдия Ушев… Бих насочил вниманието на зрителите към досъдебното производство №29 от 2009 година, където има данни за извършено престъпление на един от министрите на Борисов. Борисов се е застъпил за своя министър и за да не отиде на съд е принуждавал този човек да оттегли своите показания, въз основа на които, ако бяха останали, този министър щеше да влезе в затвора, защото става дума за 200 000 лв.“, каза още в предаването на Сашо Диков силовият вицепремиер и шеф на МВР. Рашков каза още, че това дело е било „смачкано“ и от него нищо не е излязло „при явни данни за извършено престъпление от съответния министър“.

Запитан за втори път от миналата седмица насам ще подаде ли сигнал срещу Бойко Борисов, Рашков каза, че очаква прокуратурата да се самосезира. Той самият нямал доверие на Иван Гешев.

 

Вътрешният министър не спомена точно кое е делото и срещу кой политик, но направи препратка за срещата в дома на Борисов в Банкя, от която изтекоха записи на бившия премиер, тогавашния градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

В записите, които бяха разпространени през април 2013 г., се чува как те обсъждат по какъв начин да бъде саботирано съдебното дело срещу Найденов за корупция, принуда и престъпление по служба.

Найденов беше обвинен от Софийска градска прокуратура през 2013 г. Досъдебното производство бе образувано още през ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител – за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние.

През 2015 г. СГП прекрати разследването срещу Найденов, защото основният свидетел – бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, „не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност да се поддържат обвиненията“ срещу министъра.

 

Всъщност основният свидетел по делото срещу скандалния бивш земеделски министър от правителството на Бойко Борисов – Мирослав Найденов, се е отказал от показанията си и разследването е провалено.
А самият Мирослав Найденов обяви, че „застава плътно зад ГЕРБ и лично зад Бойко Борисов“.

Разследването срещу Найденов започна през март 2013 г. Срещу него имаше сигнал от ДАНС, който отлежава близо 4 години. Тогава от СГП обявиха, че през октомври 2010 г. той е предложил 200 000 лв. подкуп на Симеонов, за да възстанови неправомерно ДДС на две фирми – „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД. Двете компании са работили по програмата за разпределение на храни на социално слаби.

„Това дело е било смачкано от следствието и прокуратурата. Хората са се опасявали от Борисов, до такава степен той е могъл да влияе върху развитието на процеса. И от него нищо не е излязло при явни данни за извършено престъпление“, каза Бойко Рашков в петък.

Въпреки че преди няколко дни вътрешният министър заяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата по случая, най-вероятно това няма да се случи. Той предложи държавното обвинение да се самосезира.

Борисов определя като „фабрикации“ и „лъжи“ твърденията на Рашков срещу него относно делото и заплахата срещу свидетеля.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *