Борисов: Аз оставих мазнинка в държавата, а ПП я опапаха. Искам контакт с президента!

България отблизо

Случи се нещо, което е било винаги за парламентарната демокрация – най-възрастният, от най-голямата парламентарна група, излъчи председател. Нищо толкова не се е случил. По-скоро се върнахме към едни нормални отношения. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг след съвещание на партията.

„Докато избирахме три дни председател на Народното събрание, държавата фалира. Министерството на финансите представи проектобюджета за 2023 г. с бюджетен дефицит от 6,6% от БВП, което представлява 11 млрд. и 600 млн. лв.“, заяви бившият финансов министър Кирил Ананиев.

 

Ще внесем искане, с което задължаваме служебното правителство да внесе всички закони, необходими за плана за възстановяване и устойчивост. Ще настояваме служебното правителство да предостави анализ на риска от загуба на средства както и мерки той да бъде преодолян, обясни от своя страна Томислав Дончев.

„Една от възможностите да се подобрят макроикономическите показатели е тези пари веднага да се влеят в българската икономика“, каза той.

„Каквото зависи от Народното , каквото зависи от нашата Парламентарна група ние ще го приемем. Въпреки че част от мерките изобщо не са безспорни“, допълни Дончев.

Делян Добрев обяви: „В понеделник ще внесем 7 антикризисни мерки в Народното събрание. Те няма да струват нищо, но ще подействат като Редбул на българската икономика“.

Тези мерки включват забраната на либерализацията за битовите абонати за ток, предложение до Народното събрание за намаление на горивата с 1 лев на литър, провеждане на процедура за дългосрочен договор за газа.

„Ако бъде избран доставчик на неруски газ, цената ще падне значително в България“, увери Добрев.

Борисов заяви, че незабавно трябва да се подобрят отношенията с Турция за съвместно охраняване на границата.

„Най-вече се надявам, без нападки, парламентарните ни групи да въвлекат в създаването на проблемите тези, които ги създават“, подчерта той.

„На мен ми се подиграваха, по народному казах, че има мазнинка в държавата, бяхме оставили 14-15 млрд. в различни сметки – държавни и в бюджета, а сега отиваме на първото заседание с 16 млрд. дълг, че трябва да теглим“, припомни той.

„За тези две години упражнения българите получиха 16 млрд. нов дълг, 6,7% дефицит и огромни сметки за гориво, ток и хранителни продукти“, допълни Борисов.

„Изборите минаха, но е много вероятно да се зададат нови. Искам да направите конктактна група с президента Радев и служебното правителство“, заяви той.

„Ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет. Ние трябва да се погрижим за пенсионерите, увеличението им да е гарантирано, за армията, за да имаме национална сигурност и отбранителни способности, трябва да се погрижим за битовия потребител и за бизнеса. Това са първостепенните задачи, които трябва да се свършат в държавата днес“, каза Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *