Борисов бесен! ОДОБРЕНИЕТО към президента Румен Радев остава НАЙ-ВИСОКО!

България отблизо

Одобрението към президента Румен Радев остава най-високо измежду всички институции и личности в България.

Това сочат резултатите от проучването на социологическа агенция „Тренд“ за нагласите на българите към основните партии, институции и личности в края на 2018 година.
Проучването на „Тренд“ е осъществено между 1 007 български граждани в периода 30 ноември – 6 декември.

Положително оценяват работата на държавния глава през декември  55% от българските граждани. Междувременно отрицателната оценка за дейността на държавния глава непрекъснато спада. Което увеличава тежестта на одобрението към него.

През месец септември  28% са заявили, че не одобряват свършеното от него. През октомври отрицателната оценка спада с 1% до 27%, а през ноември стига 26%.

Оценката за работата на правителството през декември обаче, е несравнимо по-лоша – 60% не одобряват работата на управляващите, а 26% – я одобряват. 12% не знаят или не могат да отговорят.

Най-високите стойности на отрицателната оценка за правителството на Борисов са достигнати през месец ноември, когато те са вече 63% неодобрение.

Неодобрението към работата на парламента е още по-високо. 68% не одобряват работата на депутатите през месец декември. А през месец ноември, неодобрението даже е било още по-високо – 71%. И това е връх на народното неодобрение към една от най-важните институции в България. За декември едва 22% оценяват положително работата на парламента, а 10% не мога да преценят.

Премиерът Бойко Борисов също получава голямо неодобрение – почти 50% от запитаните оценяват работата на Борисов през декември отрицателно.
30% пък са на мнение, че Борисов върши добра работа, а 16% не знаят.

Според „Тренд“, ако днес се провеждаха предсрочни парламентарни избори, първа политическа сила отново ще бъде ГЕРБ с 22% от вота на гласоподавателите.

БСП получават 20.7 процента.

На трето място се нареждат ДПС (6.5), а след това ОП (4.4%), Демократична България (2.1%), „Воля“ (1.4%), Реформаторски блок (1%) и други.

2.4% от запитаните са заявили, че няма гласуват за нито една политическа формация у нас.

36.1% са заявили, че въобще нямат намерение гласуват.

Какво на практика означава това?

Ами много просто. Никоя държавна институция не се ползва с одобрението на народа, освен президентството.

Правителството на Борисов би трябвало незабавно да подаде оставка, защото 60%  не одобряват работата на правителството, а 50% дават отрицателна оценка за дейността на самия премиер.

Още по-лоши са резултатите за дейността на парламента, който е доминиран от Борисов и ГЕРБ. Председателят на парламента е на ГЕРБ. Същата партия има най-голямата парламентарна група, командвана от втория човек след Борисов, Цветан Цветанов.  Там вече става ясен пълния провал на ГЕРБ – 71% от хората в България дават отрицателна оценка на Народното събрание, управлявано от ГЕРБ.

Въпросът е защо още се правят на управляващи, правителство, премиер и Народно събрание, които са с почти две трети отрицателни оценки от гражданите на страната?

Нещо повече. Проучването твърди, че при следващи избори ГЕРБ пак ще е на власт, при положение, че почти 70% от хората не ги искат?! Как става това, ако не с манипулации?

Това вече е грубо незачитане на суверенната воля на народа. Още повече, тези отрицателни оценки се видяха и в избухналите народни протести, които продължиха цял месец. Отрицанието за правителството на Борисов се вижда и в социалните мрежи. Навсякъде.

Тоест, отрицанието не е само в цифрите на една социологическа агенция. И при това положение, всеки уважаващ себе си премиер и партиен лидер, всяка уважаваща себе си партия, трябва да напусне властта. С достойнство.

И да не се опитва да манипулира следващите избори. Защото вече повече от една трета от хората вече не искат да участват в този изборен фарс. А това означава, че Борисов и ГЕРБ, освен че изпратиха нашата родина в блатото на мизерията, провалиха и самата идея за демокрация в България.

И за това трябва да отговарят. Пред съда на народа.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Борисов бесен! ОДОБРЕНИЕТО към президента Румен Радев остава НАЙ-ВИСОКО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *