Борисов във Виена: Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина

България отблизо

Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина.

Това изненадващо признание направи премиерът Бойко Борисов на пресконференция във Виена, сваляйки маската на европейската политкоректност.

„Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Ако си спомняте , трябваше в един и същи час, в един и същи ден, всички го изпълнихме и започнахме да ваксинираме. Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина. Ние сме поръчали четири – „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“, „Пфайзер“. Това ни е казала комисията“, разкри договорките министър-председателят, цитиран от Агенция „Фокус“

 

Ваксинационната кампания в България е изключително важна, за да може целият демократичен процес на избори, да бъде спазен, продължи премиерът Борисов.

Министър-председателят заяви, че лично вярва на Европейската комисия и на Съвета.

„Убеден съм, че новите 10 +4 млн. ваксини, които знам, че още 10 са договорени, ще ни бъдат дадени на тези, които сме по-назад. Още повече, че на 4 април в България има избори. Ваксинационната кампания ни е изключително важна, за да може целия демократичен процес на избори, да бъде спазен. Максимум хора да бъдат ваксинирани и да отидат да гласуват“, каза премиерът Борисов.

Нашият призив към ЕК е незабавно несправедливостта да бъде отстранена, като се мине на процентно разпределение на ваксини на глава от населението, каза още Борисов.

„Позволете ми първо от името на всички колеги и мое име да благодаря на Себастиан Курц, на канцлера на Австрия, не само за днешната среща. Една седмица наред водим телефонни разговори. Написахме писмо, защото ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На Европейския съвет на 21 май сме гласували пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините. Темата е приключила за нас“, заяви гневно Борисов.

 

И продължи, хвърляйки отговорността за хаоса с ваксините в целия ЕС на Еврокомисията: „След това бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарства и ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички видове ваксини“.

Борисов беше силно критичен към фармацевтичните компании, които не изпълняват договорите си: „Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Нещо повече – от графиката, която австрийските колеги предложиха, се оказва, че те не само не изпълняват договорите, те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като съвет сме решили. Казват, че комитет имало някакъв, който взимал по-важните решения от Европейския съвет. Не мога да разбера как може да бъде променено решение на Съвета, без самите ние да сме го променили.“

По думите му, ЕК и Европейският съвет свършиха огромна работа. „Ако някъде по тях е станал този проблем, именно днешната среща и нашия призив към комисията е незабавно тази несправедливост бъде отстранена, като се мине на това, което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Това е наше желание.

 

„Действително ще излезе, че май месец едни държави-членки ще натрупат колективния имунитет, други няма“,негодува Борисов.

 

И заплаши: Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят„,

Не искаме някакви подаяния да ни се направят, България е инвестирала в разработването на ваксините, посочи още Борисов.

Има два подхода. Единият на Виктор Орбан да отиде и да вземе руски и китайски ваксини и нашият подход като членове на ЕНП – една несправедливост, един проблем да бъде решен. Надявам се още утре на видео срещата в Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел това да бъде изправено. Ние не сме надзорен орган, който да следи как се разпределят ваксините. Казват на коя дата и идват ваксините и ние ваксинираме“, заяви Борисов.

Българският премиер изрази негодуванието си от факта, че в ЕС е направена таблица на ваксинирането на страните-членки на ЕС, където Бългярия е на дъното на класацията. „Не искаме някакви подаяния да ни се направят. България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде накъде трябва сега да имаме таблица на класиране. Това е политически шамар. Какво излиза – че малтийският премиер е най-добрият? Че е доставил най-много ваксини? Не е вярно!“

 

И настоя: „Ние сме инвестирали, платили солидарно и гласували на Съвета. Надявам се утре този проблем да бъде решен“.

 

В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави, добави премиерът Борисов в отговор на журналистически въпрос.

„Първо, по никакъв начин не считам, че ние имаме вина в забавянето на тези доставки. От „Пфайзер“ сме поръчали 1 млн. До този момент са дошли 50 000. Просто искаме компаниите да си изпълнят договорите“, настоя премиерът.

Един от журналистите отбеляза че в навечерието на парламентарните избори на 4 април в България доверието към управляващите спада, има и проблем със свободата на словото, като помоли Борисов за коментар. В отговор премиерът посочи: „Досега съм спечелил 13 избора. Всички социологически агенции дават разлика 4-6% между ГЕРБ и останалите. Ще говорим след изборите. Въпросът за свободата на медиите в България е некоректен. Най-големите медии се държат от големи чуждестранни компании, по никакъв начин не са свързани с нас. Смея да твърдя, че в България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави“.

 

И даде пример: „Най-голямата телевизия – бТВ се държи от чешкия гражданин г-н Келнер, който купи съответно нашия мобилен оператор. Другата голяма телевизия – Нова телевизия, беше закупена от една от най-големите групи „Юнайтед“. Всичките сто процента чуждо участие. По никакъв начин несвързани с нас“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

„Можете спокойно да попитате големите австрийски компании и в електроразпределението, и в строителството, десетки, стотици компании, дали работят добре в България и имат ли административни пречки и проблеми“, призова Борисов.

В отговор на въпрос дали има вероятност ГЕРБ да напусне Европейската народна партия по подобие на „Фидес“ – партията на унгарския премиер Виктор Орбан, министър-председателят каза: „Аз съм от най-старите членове и моята партия ГЕРБ е в ЕНП, коалиционният ми партньор СДС е в ЕНП. Със Себастиан стоим заедно един до друг на нашите срещи и не виждам нито едно основание да напуснем ЕНП или въобще през ум не ми минава. Поне на мен.“

 

Борисов е във Виена на работната среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Шестимата лидери обсъдиха позицията си за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *