Борисов дава милиарди за самолети, а за АЕЦ „Белене – нито лев!

България отблизо

България няма да прави никакви отстъпки по отношение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене„.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС и news.bg.

Вече изтече крайният срок, в който трябва да бъдат подадени оферти в обявения от правителството конкурс. Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании. Освен това от проекта се интересува и американската „Дженерал Електрик“.

Държавата няма да променя условията на конкурса и няма да правим компромиси и отстъпки, отсече Петкова.

Ето какви са, обаче, условията на конкурса?

Според правителството, проектът трябвало да бъде изграден изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата, уточни Петкова.

Какво на практика означава фразата „без предоставяне на държавна гаранция“?

Ами много просто. Означава, че държавата, в случая правителството на Борисов, няма намерение да даде и един лев за строителството на най-стратегическия за българската икономика енергиен обект АЕЦ „Белене“. А това означава, че АЕЦ „Белене“ ще бъде построена от чужда частна или държавна фирма. Която чужда частна или държавна фирма трябва да  осигури и парите за строеж на ядрената електроцентрала. А щом осигури парите за строеж, то централата става на практика нейна собственост. И самата фирма, която построи централата ще определя цената на тока и ще печели от  централата. А държавата няма да получи и лев.

Същата фирма трябва да осигурява и пазар за тока, който АЕЦ „Белене“ ще произвежда. Защото правителството на Борисов не се ангажира да изкупува тока. И ако фирмата-строител намери чужд пазар, който да дава по-висока цена за тока, в един момент можем да сме хем с космически цени на тока, хем без ток. А за българския пазар, цената на тока ще подскача отново всяка година. И отново ще сме най-бедната държава, с най-бързо умиращо население.

„Основното, за да има желаещи да финансират АЕЦ „Белене“, е да се определи формата, под която държавата може да подпомогне проекта.“ Това заяви пред БНР изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев.

Булатом казва истината, защото коя компания ще се хване да ни строи ядрена централа, ако държавата не дава пет пари за проекта и не иска да се обвързва с него по никакъв начин?! Борисов и неговите пудели не го казват в прав текст, но правителството всъщност иска да хариже на чужда държава нашата ядрена централа, така както хариза и нашите електроразпределителни дружества, които станаха ЧЕЗ, ЕВН и т.н. И ако тази държава е Русия, това ще е добре. Но в случай, че Росатом спечели търга, тогава може отново да се намеси, така наречената Европейска комисия. И отново да ни спре проекта. Дотогава, докато конкурсът не бъде спечелен от САЩ или някоя западна държава, които ще ни наложат космически цени на тока. Сами се сещайте защо.

Колко глупости от уж умни хора и „експерти“, се изписаха за „недостатъците“ на този проект?! А трябваше АЕЦ „Белене“ да е завършена отдавна. И вече да продаваме енергия на Албания, Гърция, Турция, Сърбия, Македония. Както преди! И да имаме огромни печалби, защото атомната енергия е най-евтината в микса! За разлика от волтаиците и особено от „американските“ Марици, които Костов подари на Щатска фирма, заедно с гарантираните огромни печалби! Рушителите на съвременна България нищо не искат да строят, само рушат и разпродават България на наши и чужди гости на държавната трапеза! Бъдете сигурни, че всеки, който ви говори за някакви митични „недостатъци“ на АЕЦ „Белене“, или има фотоволтаичен парк, или фотоволтаици са му платили. Защо според вас, Борисов сключи заробващи държавата договори за изкупуване  на електроенергия от фотоволтаиците? И то на космически цени? Само ще ви припомним преди да отговорите, че бившата му приятелка Цветелина Бориславова заяви, че в бъдеще ще се занимава със…зелена енергия. Тоест ще си прави фотоволтаични паркове.

А за АЕЦ „Белене“ нямало пари и правителството нямало да участва по никакъв начин в проекта. Нещо повече. Същият този Борисов даде милиарди на американците за няколко никому ненужни самолети, а за евтин ток от втора ядрена централа, който ще се ползва от всички български граждани и ще се търгува в чужбина – няма пари?!

И след всичко това, пак има хора, които гласуват за Борисов и ГЕРБ! Е, как искате да ни бъде като държава? Няма да ни бъде! Защото се продаваме за жълти стотинки! Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *