Борисов изпълзя след шока от изборите и обвини Радев: Тероризира ни и не ни дава да управляваме. А ние можем!

България отблизо
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с първа изява след загубата на последните избори за парламент и президент. В обичайния си стил, видеото се излъчва на живо по партийната телевизия „Севда ТВ“ във Фейсбук. Нахвърли се върху служебното правителство и президента Румен Радев. Такъв терор и сплашване не било имало никога, коментира Борисов отминалите избори.

„Над 70% не са излезли да гласуват. Можеше да има много стабилно управление между партиите на промяната и ГЕРБ-СДС. Аз съм много учуден да разбера как по-приемлив стана световният шампион по фалиране на банки Румен Гечев. Румен Овчаров или Масларова, или Наско Атанасов са по-приемливите?!“, попита изнервено той.

 

„Както аз, така и вие се обиждате, като каже някой, че ГЕРБ не трябва да участва в управлението, пък три избора подред – на единия бием, на втория наравно, а на третия под 3% разлика при този натиск. Това са българи, които са гласували за нас“, категоричен бе Борисов. Той обеща, че партията му ще подкрепи в парламента всички предложения, които направят партиите на промяната, но в същото време намекна, че ГЕРБ ще се впусне в популизъм.

 

Борисов обаче ще нареди ГЕРБ да настоява Народното събрание да приеме мораторуим върху тегленето на дълг. „Трябва да мислят какво ще предложат в бюджета, след като не искат да разговарят с нас. Щяхме много разумни неща с нашите преговорни екипи да им кажем“, заяви бившият премиер.

 

В пресконференцията намери място и любимата тема на Бойко Борисов – пътното строителство и в частност АМ „Хемус“. Според него тя нямало да бъде пусната десетилетия.

 

„До Търново в края на тази година щяхме да стигнем с „Хемус“ и всичко това десетилетия ще стои така. Те няма да го направят и няма да го пуснат. Велоалея не могат да направят за една година. Чух за магистрала между Констанца и Истанбул. Чакайте, вие не сте си вързали големите градове на запад и север“, удари се в гърдите Борисов.

 

Чуха се и някои от любимите му заплахи: „Вашите деца ще връщат онова, което причиняват тези хора. Тихомълком, без да се знае за какво, всеки понеделник по половин милиард се тегли. Тези тегления ние много пъти сме ги обсъждали, защото няма човек, който не иска да не са безплатни детските градини, да не се плаща ДДС и данък. Само социалните мерки, които предложиха вчера, са около 15 млрд. лева. бюджетът се прави от управляващите, защото основното мерило е да спазиш дефицита. Сега ще си затраят, познавам ги добре. Като ги гледам инфлацията ще отиде към декември около 10%“.

 

„Крадат, докато говорят за подредени чекмеджета“, не пропусна да отбележи Борисов.

 

На пресконференцията се чуха опорките, с които си служеше и преди изборите – каква наглост да нахлуеш в Софийския университет три дни преди изборите и как можеш да кажеш, че Крим е руски. Без изненада стрелите му отново бяха насочени към служебния кабинет и президента Румен Радев.

 

„Когато два пъти подред кажеш, че Крим е руски и в понеделник после пуснеш съобщение, че едва ли не не са те разбрали – това беше трик“, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

Той се подигра и с преговарящите партии, които симпатизанти на ГЕРБ наричат коалиция „Мол“, защото преговорите се водят в зала в столичен мол.

 

„Парадоксът е, че аз съм ги открил моловете в София. Едно-две поколения израснаха в моловете“, коментира Борисов и заключи, че „амбициите на младостта са хубаво нещо, но влязат ли в зала, ще се сблъскат със собствените си предложения“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *