Борисов и Петков се прегърнаха и дадоха заден. Кой ги притисна?

България отблизо

Два месеца след като беше прокарана през Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (Закона за санкциите) ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ се отказват от таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България.

Това става известно от изказвания на Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков („Продължаваме промяната – Демократична България“) пред журналисти в Народното събрание. „Взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейския подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката на Руската федерация. Взимаме решение сега да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим това общо решение това нещо да се приложи“.

 

 

Таксата влезе в сила 13 октомври, когато бяха обнародвани в „Държавен вестник“ промени в Закона за санкциите срещу Русия, но така и няма постъпления от нея. Асен Василев дори беше заложил 2.4 млрд. лв. приходи в бюджета от таксата, но след договорка с ГЕРБ и ДПС сам нарече това „не 100% сигурно, че ще бъде реализирано“.

Още при влизането в сила на законопроекта президентът Румен Радев заяви, че нововъведенията единствено ще доведат до фалит на „Булгартрансгаз“. Правителството отрече да има такава опасност, но въпреки това месец по-късно в закона беше изрично записано, че не държавното газопреносно дружество не събира таксата. „Булгартрансгаз“ пък съобщи, че е натрупала задължения от 260 млн. лв. докато бъде ремонтиран законът.

 

 

Партиите в управлението са се разбрали и за продажбата на „Лукойл“.

„Взехме решение да има пълна прозрачност за потенциален купувач на “Лукойл”. Понеже е стратегически обект за България, няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без разрешението на Народното събрание. Ще бъде взето абсолютно прозрачно решение и ще избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този актив.“ Това казаха пред журналисти в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ние комуникирахме с ЕК от няколко седмици по тази тема. Европа е само силна, само когато работим заедно. Такъв подход трябва да изработен на общоевропейско ниво, така че тази дискусия се води от няколко седмици“, посочи още той. „В момента отлагаме прилагането, когато ЕК ни даде общоевропейски механизъм за прилагането на таксата от 20 лева“, заяви Петков относно отлагането на въвеждането на такса от 20 лева на мегаватчас върху руския газ.

 

 

„Винаги сме искали да бъдем присъединени по суша към Шенген. Европейският подход означава всичко да се договори като пакет. Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено“, заяви Бойко Борисов.

„В София започнахме с девиза „Генерална промяна“. После дойде „Продължаваме промяната“. Сега ние пак ще се променяме. Като сме допуснали грешка, трябва да се променим, за да стане нещо по-добро. Когато за тези 18 години структурите станат реална администрация, няма партийна организация. Затова и сложихме 80% млади хора“, каза Борисов.

На въпрос защо Кирил Петков не само, че не успя да изчегърта Борисов, а и сега са рамо до рамо, Борисов каза: „Защото съм едър и не можаха. Дайте да говорим за важните теми по европейските въпроси. Имаме пълното право да искаме влизане на Шенген не само по въздух.“

Източници: „24 часа“, Дневник, segabg.com

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *