Борисов: Кметът Терзиев и неговата клика абсолютно не могат да се справят. Преписали са бюджета от Фандъкова. Няма да се правим на подлога на ДС

България отблизо

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не скри раздразнението си, че новите управляващи на София вече 4 месеца работят и постоянно са им виновни други, най-вече ГЕРБ. „Глоби, глоби, глоби“- това според него е решението на проблемите с почистването на столицата от снега, предвид вече сключените договори с фирми.

Борисов коментира и блокажа в Столичния общински съвет за избор на председател.

„Виждам абсолютна невъзможност този кмет и неговата клика да се справят. Непрофесионализъм, преписали са бюджета от Фандъкова, опитват вчера да правят номера“, ядоса се той и на вчерашните опити за избор на шеф в общината.

Той обясни, че избирателите са отредили на ГЕРБ да са опозиция.

„Насадиха ДС в София и се правите, че не са отрочетата на ДС“, гневен бе той. И отново помни как при назначаването на Дончо Барбалов за зам.-кмет Атанас Атанасов веднага поискал отстраняването му заради роднинските му връзки със службите.

„Сега цялото разузнаване стана управляващо в София, вие питате правим ли бойкот. Проявяват некомпетентност във всяка сфера – хората се изпотрепаха в леда, няма бюджет, няма нищо“.

Борисов изтъкна, че като бил кмет имал 62 съветници от различни партии и нито един „негов“, чак след 2 г. и половина имал мнозинство, преди това работел с чужди съветници.

„Едва ли не съм виновен, че Терзиев не може да се справи. Не сме отишли да се направим на подлога на ДС – тия, дето са убили дядо ми. Няма да го направим“, коментира той скандалите между ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в София.

 

 

  За отсъствието на президента Румен Радев от клетвата на новите конституционни съдии Борисов бе лаконичен: „Сигурно е бил зает нещо. Не му знам програмата“.

Лидерът на ГЕРБ обаче настоя, че процесът по избора на съдии от квотата на НС е най прозрачния – има изслушване, дебати цял ден. Избраните от президентската квота пък били след еднолично решение и без изслушвания. Борисов поздрави новите конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за избора им. „Надявам се, че ще изпълняват стриктно закона на тази страна“, каза той.

 

 

Борисов иронизира и опита на опозицията да оспори избора на Атанасова и Белазелков. „Аз мислех, че е за Янаки Стоилов.  Беше служебен министър, винаги е бил от БСП, прекрасен юрист, но винаги от БСП. Както Деси Атанасова е винаги от ГЕРБ. Той еднолично е назначен. По указание на г-жа Нинова“, заподозря лидерът на ГЕРБ.

В една парламентарна република това, което НС реши, е най-висшата форма на демокрация, отсече бившият премиер.

Той обаче уточни, че в деня на изслушването си пред НС Атанасова е поискала да напусне партията. Вече не е член на ГЕРБ, подчерта той. Отношенията на Борисов с бившата му съпартийка ще са „като с всички останали съдии“, а слуховете за влошаване на отношенията между тях били лъжа.

 

 

„Дай, Боже, и мен да ме пратят в такава пенсия – 9 г. в КС. Лъжа е, че сме в лоши отношения“, реагира той на въпрос не „пенсионират“ ли Атанасова от политиката. Борисов отказа да се ангажира защо се е наложило НС да разпише, че тя и Белазелков ще имат 9 г. мандат, макар ден по-рано КС да постанови, че имат право на 7 г. – това било юридически въпрос.

Борисов получил уверение, че няма какво да се притеснява за имотите на ПП на „Чаталджа“, а Кирил Петков и Асен Василев щели да обяснят казуса и по телевизията. По тая тема няма нарушения, уверил го Петков.

„Направих необходимото да питам Кирил Петков, Наско Атанасов, Асен Василев и Лорер, и ме увериха, че няма нищо, което да ме притеснява“, каза Борисов.

 

 

9 месеца изкарахме заедно, отговори той на въпрос как е започнал толкова да вярва на (не)коалиционните си партньори.
Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира изявлението на Делян Пеевски от ДПС за „пътят на Копринката“. „Опитът ми в политиката ме е научил, че трябва да говориш, това, което може да докажеш. За пътя на Копринката говорих с години, сега като го е казал Пеевски трябва да обяснявам неговите думите“, ядоса се той.

На въпрос за бъдещето на комисията за контрол над службите и СРС Борисов уточни, че първо трябва да го обсъдят в (не)коалицията, защото предстоят много промени в комисии.

Срещам се е и с Пеевски и обсъждаме нещата.

Ние много комисии оставихме в ръцете на ДПС. Като има член, той е ранопоставен на председателя, аз в тази по външна политика съм равен с другите, и всички получаваме еднакви справки. Председателското място е символично, няма друга добавена стойност. Председателското място е символично, няма друга добавена стойност“, изненадващо заяви той, макар че един от мотивите за промяна на правилника бе свързан с повечето правомощия, които уж имал шефът на комисията по СРС. А защо „Възраждане“ не бива да получават ръководството на тази за контрол над службите: „(Не)коалицията, всички считат, че това е партия, която обслужва чужди интереси. Едни твърдят руски, аз считам десни“, каза той. Убеден съм, че „Възраждане“ не са проруска партия, смята Бойко Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *