Борисов: Много сме далече от ротацията! А какво ще стане, ако не приемем оставката на Денков?

България отблизо

Много, много сме далеч от ротацията. А какво ще стане, ако не гласуваме оставката на Денков. Денков да забрави егото си. Решението за правителството се взима от парламента.

 

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който тррадиционно говори пред журналисти в кулоарите на парламента.

 

И обясни, че са ги отдалечили от ротацията „многото приказки от колегите, които не спират всеки ден. Чертаят червени линии и обясняват колко са хубави“.

„Решението е, каквото се разберат Денков и Габриел“, каза Борисов.

 

Според него датата 6 март не е задължителна – можело на 10 или 15 март до е ротацията.

Запитан за това, че Денков категорично е казал, че ротацията ще е на 6 март, Борисов отговори: „Това какво ще прави, зависи от депутатите в парламента, които са го подкрепили. А какво ще стане, ако Денков абдикира и депутатите не подкрепят оставката му? Денков да забрави егото си!  Това какво ще стане, зависи от депутатите. Днес са заедно с Мария Габриел в Мюнхен и ще използват времето да си говорят. Правят си анализи, изслушват министри. Ние не участваме“.

„Нашите депутати не са пионки и пешки, за да гласуват по някакъв начин. Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме, ще гласуваме„, разкри лидерът на ГЕРБ.

„Една некоалиция изисква много високо ниво на политическа култура. Когато си назначен с подписите на двама души, когато си получил толкова подкрепа, логично е да информираш за решенията си партията. Една такава система работи по друг начин. В момента всички министри са техни (на ПП), както и 2/3 от областните управители. Ако мислят, че с 30 депутати от ПП ще продължи това да се случи, нашите депутати няма да са съгласни“, добави Борисов.

 

„Въобще не коментирам дали е правилно. Но една такава система работи по този начин“, допълни той.

„Ако Габриел и Денков намерят изход от ситуацията ще ги подкрепим. Ако някой си мисли, че с 30 депутата ще извива ръцете на 69, това няма да се случи“, категоричен бе Борисов.

„Аз нищо не настоявам, в момента сме оставили едни хора да се учат да управляват. Нищо не се прави и строи в държавата, пълен застой във всичко, само едни розови фрази, а като гледам по телевизията – скандал след скандал“, каза още Борисов и изтъкна: Паднах от власт в името на страната.

Той допълни, че е дал подкрепа в името на доброто на страната. „Аз съм човек оптимист, може и да се научат някога“, допълни той.

 

Някой зададе некоректно въпроса на Кирил Петков, че съм ги обвинил в корупция. Аз ясно казах, че в спортното министерство ги заловена с десетки хиляди левове подкуп. И когато ми казват, че са за чистачката, не вярвам, че е така. Трябва да си понесат политическата отговорност. Ако искат да си го държат този министър, да си го държат, но ние не можем да подкрепяме колупционни схеми, каза още Борисов и допълни:  До този момент не сме чули от ПП тези пари за кого са били“.

Вчера гледах един гръцки бизнесмен, който обясняваше на какъв натиск е бил подложен. Единственото обяснение, което чух по въпроса, е, че Асен Василев не може да знае всичко. Когато нещо се случваше в България, всички въпроси бяха към мен. Ако Мария Габриел и Денков намерят изход от ситуацията, ще подкрепим. Ако някой си мисли, че с 30 депутати ще извива ръцете на 69 депутати, няма да се случи.България ни е мила, направих огромни компромиси, но трябва да има някаква култура на управление“, предупреди отново Борисов.

Денков лично мене ме плашеше с оставка заради „Лукойл“. И нищо от това не се случи. А милиарди отидоха при Путин„, ядоса се бившият премиер.

„Асен Василев беше единственият възможен финансов министър от тази. Това, което забелязвам през последните седмици, е страховит приятелски огън по Асен Василев“, каза той на въпрос дали смята, че все още Асен Василев е най-добрият финансов министър.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *