Авдеевка падна! Украйна изтегли войските си!

Свят

Подразделенията на украинските въоръжени сили (ВСУ) успешно са се изтеглили от Авдеевка, Донецк, на предварително уговорени позиции, съобщи командирът на Таврическата група войски Олександър Тарнавски.

Този стратегически ход следва директивата, издадена от главнокомандващия на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, който по-рано обяви решението за изтегляне на украинските части от града, след като са били „напълно обкръжени“ и да се избегне предаването им в плен.

„Въз основа на оперативната обстановка, която се разви около Авдеевка, за да избегнем обкръжение и да запазим живота и здравето на военнослужещите, взех решение да изтеглим нашите части от града и да преминем към отбрана на по-изгодни граници“, заяви Сирски в изявление във Facebook.

В петък следобед във военни телеграм канали се разпространи видео, на което се вижда как руснаци издигат знамена в центъра на Авдеевка. Напоследък в рамките на града се водят ожесточени боеве, като украинските войски се оттеглят от разрушени позиции и се опитват да се закрепят на нови.

Както съобщава командирът на таврийската военна групировка Олександър Тарнавски, украинските резерви се хвърлят в боя, а евакуацията на ранените се усложнява от непрекъснатия обстрел.

Разрушеният коксохимически завод е последната крепост на украинските сили, се казва в публикация на „Вашингтон пост“, според която е въпрос на време Авдеевка да бъде превзета от руснаците.

Авдеевка ще се превърне в първото голямо изпитание за новия главнокомандващ на армията – генерал Сирски, пише още американският вестник. За падане на Авдеевка се заговори и във Вашингтон.

Според военни анализатори се прави опит за тактическо обкръжаване на Авдеевка.

Ситуацията е изключително трудна, правим всичко възможно, за да спасим колкото се може повече украински военни, каза президентът Володимир Зеленски.

Руските сили се опитват да превземат силно укрепената крепост Авдеевка, защитавана от най-елитни украински войски, от есента на 2023 г., а сега усилията им се увенчаха с успех.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *