Борисов не бил щастлив от отстраняването на Гешев, сърдит е на президента

България отблизо
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред журналисти в парламента дали е щастлив от отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Отговорът му беше отрицателен. Това е първия му коментар след окончателното отстраняване на Гешев от поста главен прокурор.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ сам затвърди влиянието си в назначенията по върховете на съдебната власт след избора на Гешев за главен прокурор в края на 2019 г. Тогава той риторично попита пред бТВ: „А кой да сложа?“ И дори призна, че е водил разговори за алтернативни кандидатури за поста главен прокурор, но „няма по-добри, има по-мързеливи“.

 

„Има едни недоволни, които искаха те да станат главен прокурор. Аз, вината ми е, че както Мая Манолова направих омбудсман, искаха да направим Христо Иванов или хикс, негов човек, да стане главен прокурор. Еми, омръзна ми вече на моя гръб да се заемат такива постове и след това да слушам глупостите им“, каза Борисов тогава.

 

Гешев неведнъж демонстрира единомислие с ГЕРБ и ДПС, с които заедно се противопоставяха на закриването на специализираното правосъдие и дори обменяха идеи за съдебна реформа.

Отношенията между Гешев и двете партии обаче претърпяха обрат през май, когато номинираната от ГЕРБ за ротационен премиер Мария Габриел изненадващо се обяви за отстраняването му, а ДПС я подкрепи. Последва и светкавична процедура за отстраняването му, предложена и подкрепена от представители на същото мнозинство, което го избра на поста през 2019 г.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *