Четири могъщи световни корпорации искат да строят АЕЦ „Белене“! Борисов не ще!

България отблизо

Седем компании желаят да кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. Четири от тях  са могъщи ядрени корпорации.

Седемте компании, които искат да се включат в битката за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“ са „Росатом“, Китайската компания CNNC , Корейската хидроатомна корпорация,  Германската корпорация „Бектрон Карлсруе“, „ИПК и УП ЕООД“ България, Консорциум „Електроцентрала Белене“ и Консорициум АЕЦ „Белене“. 

Две оферти са за предоставяне на оборудване – от „Фраматом“ и „Дженерал електрик“.

Участниците, подали заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

Това стана ясно на пресконференция на енергийния министър Теменужка Петкова, цитирана от news.bg, на която лично тя обяви колко от кандидатурите на участниците, подали заявления, могат да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Този интерес на четирите големи ядрени корпорации, още повече, че правителството иска АЕЦ „Белене“ да се строи на пазарен принцип и без държавни гаранции, изхвърля на бунището приказките на психодесните, че Втора атомна електроцентрала била нерентабилна, че произведения от нея ток нямало да е евтин и, че проектът имал много недостатъци.

Защото четирите световни корпорации са готови да вложат огромни пари, за да построят АЕЦ „Белене“.

Това обаче, означава, че нашата АЕЦ „Белене“ няма да бъде наша, а на някоя друга държава. И съответно печалбата от нея няма да влиза в нашия бюджет, а в бюджета на чужда държава. С други думи, както Борисов подари милиарди на САЩ за няколкото остарели самолета, така иска да подари и нашата Втора атомна на друга държава. А смисълът на построяването на АЕЦ „Белене“ беше България да има 51% участие и печалбата да влиза в нашия бюджет в полза на българските граждани. Само че милиардите, които ни трябваха за АЕЦ „Белене“, Борисов ги подари на американците.

Все пак има и светлина в тунела. Ако собственик на АЕЦ „Белене“ стане Русия, чрез своята държавна корпорация „Росатом“, има надежда, че едно ново българско правителство може или да изкупи обратно ядрената централа, или да сключи договор с нашите руски братя, който да позволи цената на тока за бита и промишлеността в България да бъде достатъчно ниска, за да стимулира развитието на нашата икономика. Но това означава, че обявяването на Русия за наш враг трябва да изчезне от вътрешното ни право. Че трябва да сме суверенна държава, която не се влияе по никакъв начин от диктата на ЕС. И, разбира се, трябва да излезем от военния блок НАТО, който е враг на Русия.

За да стане това трябва да се приключи с полвинчатата и често откровено страхлива политика на Борисов, който се опитва да стои на два стола. И за разлика от сега, напълно е възможно да се освободим от брюкселския диктат и от НАТО, понеже ще имаме на своя страна Русия. И без това, Русия и сега ни пази от евентуална турска инвазия. А ако излезем от НАТО и станем членове на Евразийския съюз, ще бъдем напълно защитени от всякакъв род нападения.

На всичко отгоре, нашите сънародници в Западна Европа пак ще могат да си работят в чужбина. Понеже връзките между Русия и Западна Европа стават все по-отчетливи. И няма как да е другояче. В тези смутни времена, Русия е нужна не само на нас. Нужна е и на Франция и Германия, за да гарантира и техния суверенитет. Но Западът, също като нас, трябва да разбере, че Русия не се интересува от евентуално членство в атлантическите структури. Русия може да бъде партньор на ЕС, но не и негов член. Може да си сътрудничи с ЕС и да му помага във военно отношение. Но Русия не се интересува от възможността да стане част от западните атлантици, които искат да управляват света. Защото Русия не иска да бъде диктатор, а партньор с народите по света.

Това е положението! И трябва да изберем. Дали ще сме братушки с Русия или умираща колония на Запада.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *