Борисов пак се заяде с президента: Военната авиация сега е годна само да натовари щаба и да избяга от бойното поле

България отблизо
Всичко ново до този момент, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга – само транспортни самолети и хеликоптери, без нито една пушка – не ракета, не торпедо, пушка няма, за стотици, стотици милиони, над милиард, повече, отколкото за F-16.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който защити сделката със САЩ за купуването на осем изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева и отхвърли критиките на президента Румен Радев и БСП, че самолетите ще бъдат без необходимия пакет въоръжение и оборудване.

 

„Доста спекулации чухме по темата, едва ли не, ако няма 12, а са 9 ракети, им се намалявала способността, каза министър-председателят. Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военновъздушни сили. Като отговор бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идваме в управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите“, каза Борисов.

„Помня на Нова година, в 12 часа ни смъкнаха 300 милиона. Май за „Спартан“-ите бяха. Договаряли, договаряли, но не плащали. И за да не каже някой един ден, че ние сме напазарили – плащаме и приключваме тая работа. Честно и почтено. Така както платихме на руската компания реакторите за „Белене“, добави той.

 

Борисов визира договорите за покупка на вертолетите „Кугър“ и „Пантер“ с „Юрокоптер“ за около 380 млн. евро и за товарните самолети „Спартан“ за около 90 млн. евро. България обаче отказа част от доставките и по двете сделки, така че точните цени не са ясни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *