Борисов премълчава истината за наблюдението! Ето фактите!

България отблизо

Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се ОБМИСЛЯТ прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и проверка и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС.

Ще чуем внимателно становищата на Европарламента и на Съвета на Европа, преди да вземем решение“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от БНР и dnes.dir.bg.

„Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта той.

От доклада през ноември 2018 г., ЕК наблюдава „консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години“. За постигането на резултати в дългосрочен план, обаче, ще бъдат необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще действа след приключване на наблюдението и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет. А Еврокомисията си запазва правото да въведе ново наблюдение, не само за България, а за всички страни-членки, което да следи за спазване върховенството на закона, както и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Какво разбираме от изявленията на Борисов и на Жан Клод Юнкер?

Ами много просто. Борисов представя последния доклад на Комисията Юнкер като прекратяване на наблюдението, което Брюксел осъществяваше досега върху България по отношение спазване върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност. Само че Юнкер не е на същото мнение. В доклада той ясно и категорично заявява, че „постигнатият от България напредък е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на Механизма за сътрудничество и въвеждане на нови механизми за наблюдение, както на национално, така и на европейско равнище“.

Значи Еврокомисията с половин уста и от няма и къде похвалва Борисов, за да му помогне някак в изборите. Но с другата половина от устата си добавя, че не прекратява наблюдението, а само обмисля такова нещо. Български експерти пък признават, че решение по казуса дали да бъде прекратено наблюдението над България, няма да бъде взето в рамките на Комисията Юнкер, понеже мандатът й изтича. И евентуално новата Еврокомисия с председател Урсула фон дер Лайен ще взема такова решение. Евентуално!

Тогава какво се получава?! Борисов отново се хвали преди да има за какво. И става така, че наблюдението уж се прекратява, но всъщност си остава незнайно докога. Или казано с думите на Борисов, става „Пунта Мара“. Това е истината!

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *