Борисов се изцепи: Който не излезе довечера на площада срещу Радев, не е демократ! Ха да видим, разбирате ли какво казвам

България отблизо

Ако има санкции на ядрената енергетика на Русия, ние да ги подкрепим. Като през това време сме си изградили съпътстващата нова мощност. Така работи ГЕРБ – за санкции, но едновременно с това бързо строителство. Това каза по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Искам да изкажа съболезнования на нашите приятели в Турция и Сирия. И да се обърна към нашите симпатизанти, кметове, членове и общински съвети в цялата страна. Разговарях с турската страна, която има четири нужди. Имат нужда да се закупят нови одеяла, зимни палатки, портативни газови отоплители и генератори за ток, които да се изпратят в помощ на пострадалите“, каза Борисов.

„Знаете, че с огромни усилия в НС успяхме да приеме закони, които да диверсифицират на 100 процента горивото за двата ни ядрени реактора, съответно с „Фраатом” и „Уестингхаус”. Освен това беше приет закон, с който да се закупят два реактора американско производство, за да може като изтекат 10-те и 15-те години на 5 и 6 реактор – да може да сме построили новата мощност“, заяви още Борисов.

Освен това, благодарение на колегите, беше приет закон, с който да се закупят два реактора IP1000, една от най-добрите технологии, за да сме построили съответната енергийна нова мощност. Ние сме по-напред от полския проект. Струва ми се доста странно тези, които клечаха пред правителството, Радев каза, че Крим е руски. Колегите от „Да, България“ го подкрепиха, ходиха да клечат срещу нас. И техните остри декларации и шумни тупаници пред президентството, не носят нищо. Ние сме се борили от първия ден. И искам да ги питам – искат ли да отидем и да вдигна и аз един юмрук? Две години нищо, управляваха ДБ с ПП и две години нищо. Дойде последната нощ да се сетят за закон за пране на пари, който бламираха. Криза с тока, криза с инфлацията, криза с тока, криза, криза, криза! Радев си е такъв, той обяви, че Крим е руски, следва си тази политика. Виновниците не са в президентството, а пред президентството“, заяви още Борисов.

„Сега вече, който не охули Радев, вече ще стане лош. 17 юни миналата година сме казали за първи път и сме рисували, че 1 лв. взимат от бензина и нафтата и го дават на руснаците. Ето, обяснено ви, написано, нарисувано и никаква реакция. Когато правителството на Христо Иванов взимаше по 1 лв., този който ядеше баницата, никой не му опонира. Ситуацията е същата, само ги няма Киро и Асен в управлението и сега цената е ниска, точно с 1 лв. Някакви въпроси има ли по тая тема? Няма! Радев е праволинеен човек, това е неговото разбиране“, коментира Бойко Борисов.

„Кой мисли за истинска диверсификация, не само на доставки? Още 2012 г. ние сме дали концесия на „Тотал“ и ОМВ, тогава много се смееха. Две години нищо не работеха, турците обявиха огромно находище, а румънците вече го черпят. Говорим за стотици милиарди кубически метра газ на няколко километра от Варна, с най-добрата газопреносна мрежа, която сме изградили. Ние имаме собствена газ и няма да сме зависими от никакви танкери“, добави лидерът на ГЕРБ.

„Кой не отиде на протеста срещу Радев днеска, значи не е демократ. Аз съм демократ, извадихме най-добрия кандидат срещу него – проф. Герджиков. Що не го подкрепиха? Снимаха се с него по-плакатите… ГЕРБ издигна по-добър кандидат, затова бяха против. Радев сравнително добре се оправя. Но понеже аз истински се надявам партията на „Промяната“ да не се превърне в един момент в „ДА, България“. Те искат да има някой да тричат, да се разходят пред някой, да кажат у-у, да се приберат.

Те не искат да управляват. Никой не е мечтал в България да има такава еднолична власт. Затова политическите партии трябваше да направят кабинет. Що не искахте? Сега щеше да е друг човек на Съвета. Пак няма да има правителство, няма да има и след местните избори. Каквито и да са те, все ще има обидени. Остава ни да се молим на Господ, Радев да управлява разумно. Няма никакви механизми в момента срещу него. Каквото иска това ще направи. Той си има друго разбиране, праволинеен е, следва си. Нашата реакция срещу Радев беше нашият кандидат. Днес ще минат бързо, за 40-45 минути, студено е, ще бъдат обслужени от група медии, че вършат някаква работа. Какво сте се възбудили, от кое? Какво ново е казал президентът? Какво ви превъзбуди, та искаме реакция?“, заяви Борисов.

„Пет избора поред, това какво е? Ако не проявим воля, съзнание и отговорност към хората, трябва да направим правителство след 2 април. Тук не е въпросът нито да се затопля, нито да се загрява. Ако искаме да имаме евроатлантическа политика и я демонстрираха в парламента, похвално за бюджета, за санкциите го критикувам. Като ги знам как не им се работи и обичат да спят до късно, те не искат да има правителство. Те искат някой да работи и ако му открият грешка, да излязат на Орлов мост, да повикат и да се приберат. Ние сме готови да направим с четирите евроатлантически партии правителство. Ако влезе възходът, и те, де гласуваха с евроатлантическите партии. Няма да е коректно към другите партии да слагаме линии. Тук въпросът е чисто евроатлантически. Подписваме или се договаряме по темата газ, по темата за образованието, земеделието, напоителните системи, договаряме се пред хората. Инвеститорите, за да са сигурни трябва да знаят, че две трети от партиите и депутатите, ги подкрепят. Те, ако са в парламента и са първи, втори или трети, това означава, че зад тях стоят български граждани. Ако продължаваме, дори нашите хора, когато разговарям, като няма значение дали сме първи или втори, това е въпрос пред всяка партия. Хубав, лош Радев, Конституцията го е сложила, българите са го избрали. И да клечат, и да не клечат отпред, толкоз“, допълни още Бойко Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *