Борисов се отказва от АЕЦ „Белене“, както се отказа и от Южен поток! Щял да постига целите на Европейския съюз!

България отблизо

Министрите от кабинета „Борисов-3“ одобриха доклад за резултатите от мерките за изграждане на нова ядрена мощност на площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй„, съобщиха от Министерски съвет.

Работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“ и международни експерти са изготвили доклад, в който се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“, информират от МС. В изявлението на министър Петкова не се посочва, при това положение, каква би била съдбата на проекта „Белене“, който правителството също размрази.

До 10 години България можела да има изградена нова ядрена мощност. Проектът бил в контекста на постигане целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси.

Според гласувания доклад, министърът на енергетиката трябва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Теменужка Петкова припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет прие решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика.

Само че последна дума в ядрените технологии има Русия, а не САЩ, защото именно Руската федерация строи ядрени електроцентрали по цял свят, а Щатите не могат да се похвалят с такова нещо.

„Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, подчерта Петкова.

В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене„, уточни министър Петкова.

По думите на премиера, това били изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. „Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор„, заяви Бойко Борисов в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

По информация на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов, този проект е изключително труден, защото  реакторите са изработени за АЕЦ „Белене“, но при добра организация можело до десет години да пуснем един нов блок.

Въпросът е кога лъже Борисов?! Когато през 2011 година разправяше, че реакторите, изработени за АЕЦ „Белене“ не са бидончета да ги пренесеш в АЕЦ „Козлодуй“, или сега, когато разправя, че ще ги пренесем за има – няма десетина години?!

Защо за десет години?! Ами много просто. Защото да се опитваш да преправиш реактори, направени за една площадка на друга, със съвсем други характеристики е като да се опитваш да дърпаш дявола за опашката. Нищо не ти гарантира, че няма да избухнат и да унищожат България в ада на неописуема ядрена гъба.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *