Изненада: Унгария одобри за употреба руската ваксина „Спутник V“, без да пита Евросъюза!

Свят

Унгарският национален институт по фармакология и хранене е регистрирал за използване ваксината срещу коронавирус „Спутник V“, съобщи Руският фонд за преки инвестиции, цитиран от РИА Новости.

По такъв начин Унгария стана първата държава от ЕС, която официално разреши употребата на руската ваксина. Будапеща направи това, без да пита Брюксел, защото за Виктор Орбан грижата за хората стои по-високо от бюрократичните правила на ЕС.

Регистрацията се е извършила съгласно разрешение за спешна употреба въз основа на резултатите от клинични изпитвания в Русия и изчерпателна оценка на ваксината „Спутник V“ от унгарски експерти. Унгария получи първите проби от ваксината в края на ноември.

По аналогична процедура ваксината бе одобрена от властите на Обединените арабски емирства, Аржентина, Боливия, Сърбия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай и Туркменистан. Тя също е регистрирана и в Беларус.

Руското министерство на здравеопазването разреши използването на „Спутник V“, който стана първия в света препарат за профилактика на COVID-19, разработен на базата на добре проучена човешка аденовирусна векторна платформа от специалисти от Националния център „Гамалея“ с подкрепата на Руския фонд за преки инвестиции/РФПИ/, още в началото на август.

През лятото ваксината премина успешно първите два етапа на изследване върху доброволци на възраст от 18 до 60 години, у които в крайна сметка се формира имунен отговор и антитела срещу SARS-CoV-2. През септември започна пост регистрационната фаза на изпитания с участието на десетки хиляди доброволци. След третия междинен анализ на данните от изследването, „Спутник V“ показа повече от 91% ефективност, а против тежки случаи на COVID-19, тази цифра достигна 100%. В Русия ваксинацията с препарата на центъра „Гамалея“ започна през декември.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *