Борисов скочи на Радев: Кой е той, че да има претенции как се управлява държавата? Хората за нас са гласували, защото ни обичат!

България отблизо

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се пусна на живо от Каспичан. Той е на посещение в града за откриване на нова църква.

Борисов изтъкна, че в бюджета са увеличени парите за вероизповеданията.

 

По отношение на предложението в Конституцията, орязващо правомощията на президента във връзка с назначаването на служебно правителство, Борисов каза: „Президентът не е политическа партия, която да участва в парламента със своя програма. И знайни и незнайни хора ставаха две години и половина, докато траеше този хаос, безвремие… Нищо. Сега минах по нямащата я магистрала. Сега щеше да е готова до Търново и да е подминала Търговище. Ето това ви донесе служебно правителство. Тези стотици знайни и незнайни премиери, министри, от никого не избрани, посочени еднолично от един човек. Това е диктатура“.

„На кого отнемаме правомощия? Той да не е вечен? Докато се приеме Конституцията, ще му изтече мандатът. Много му хареса две години и половина еднолично да управлява всичко в държавата и накрая да каже, че са били добри служебните министри и правителство. Две години и половина ми кажете едно нещо, направено в държавата. Освен хаос, мизерия, чудовищна инфлация, обраха ви с по-един лев от нафтата и бензина, стопиха ви приходите, стопиха ви спестяванията. Ето това са успешните му правителства“.

„В този  механизъм на некоалиция всички проявиха разум. Убеден съм, че особено в следващия бюджет, особено след ротацията, ще се управлява още по-добре“, изрази оптимизъм Борисов. Той посочи в кои сектори са отпуснати повече средства в новия бюджет.

„Всичко това го направихме така, че след катастрофата за България с тези пет поредни избора, с тези неработещи правителства, наричани от същия този президент, който ги назначаваше, „шарлатани“, сега жалим за тях и казваме, че са били добри. Не са били добри“, изтъкна той.

За кметски избори ГЕРБ ще говори след 15 септември. Дотогава текат събранията, номинациите“, заяви Борисов.

„Парламентът свърши много работа. Обединихме се мнозинство от 3 партии, които защитиха до голяма степен хората, които искаха повече пари в социалната система, в здравеопазването. На фона на недоимъка, в който ни вкараха с тази чудовищна инфлация в тези няколко години, максимумът се направи“, категоричен беше той.

Относно това дали местните избори ще влошат отношенията с ПП-ДБ, той Борисов коментира още: „Много е важно некоалиционните партньори да запазят емоциите в себе си и неемоционално да приемат изборите в градовете“.

„Хемус ако не се направи, България се разделя на юг и север. Пътуването до вашите градове е кошмар“, каза още Борисов.

Той посочи, че е разговарял с министъра на финансите Асен Василев, който е изразил притеснение относно предложението за плащането на заплати по банков път. „Видяхте, че направих компромис и беше гласувано“, подчерта той.

„До вчера сме воювали с тях. Но самите те видяха сега, че им трябват 4 млрд. за пътно поддържане. Ние се опъваме – нали се крадеше, нали беше лошо това? А вие сега искате 4 млрд. да платите“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Мисля, че осъзнаха, че трябва да си мерят приказките, включително и за местните избори много внимателно трябва да се говори“, добави той.

„В момента в България парламентаризмът работи по-добре от когато и да е. Няма да ги има партиите, които да правят големи мнозинства. Партиите, които работят в екип, те ще правят правителство. И ние се учим на това“, каза той.

Борисов коментира и данните от последното социологическо проучване за нагласите на българите: „Вчера червена агенция социологическа, ни дава 5 и кусур нагоре. Пак същото, само че със 100 млн. похарчени за избори“.

По отношение на напрегнатата ситуация в Черно море, той заяви: „Черно море е един вид блокада. Това трябва да е място на туризъм, търговия. Дрънкането на оръжие толкова близо до нас не е добре“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *