Борисов тежко: Ще има правителство! Вижте как и с кого ще го прави!

България отблизо

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оцени на 100 процента шансовете за съставяне на правителство, но с третия проучвателен мандат.

От „Продължаваме Промяната“ пък казаха, че приемат поканата на ГЕРБ-СДС за разговори по конкретни политики, които ще се проведат в парламента във вторник, предава БНТ.

 

Според лидера на ГЕРБ изминалата седмица е показала, че в момента България има силен парламент, в който се събират достатъчно големи мнозинства за гласуване на ключови за страната политики. И именно това според Бойко Борисов е правилната формула да се работи и занапред.

„Правителството как ще бъде конфигурирано? Дали с първи, втори или по-вероятно с някой трети мандат. Тук трябва да се ангажира и президента. Както Христо Иванов призова да КСНС. Третият мандат да отиде там, където ще има правителство и това трябва да се изговори при президента от партиите“, каза Бойко Борисов – лидер на ГЕРБ.

Отговорно – така Борисов нарече евентуалното бъдещо правителство и заяви, че в името на България всеки трябва да зарови егото си, както го бил направил той.

Посочи, че от страна на ГЕРБ в разговорите в парламента с „Продължаваме Промяната“ във вторник ще участват Десислава Атанасова като председател на парламентарната група, Кирил Ананиев като най-добрия по думите му финансист, Деница Сачева като социален и Делян Добрев като енергиен експерт.

Кирил Петков, Асен Василев и експерти на промяната по конкретните политики също ще седнат на масата за разговори. Пред БНТ Никола Минчев изрази надежда за ползотворен диалог.

„Заявили сме конкретни точки, по които бихме подкрепили други вносители, така че продължаваме изцяло в тази линия. Не бих казал, че това отваря възможността ние да дадем политическа подкрепа за реализация на първия мандат.

Като конструктивна опозиция можем да подкрепяме и мнозинство, с което намираме общ език по тези конкретни точки“, каза Никола Милчев – „Продължаваме Промяната“.

В „Денят започва с Георги Любенов“ Драгомир Стойнев от БСП заяви, че левицата е готова на отстъпки, стига да се постигне стабилна власт. Като пример той даде изборът на Вежди Рашидов от ГЕРБ за председател на Народното събрание.

„И на нас ни омръзна, не мога да разбера защо другите партии не направят това, което ние показахме БСП за България с избор на председател на Народното събрание, така трябва да бъде и за правителство, толкова много политики има, толкова много решения трябва да се вземат, дали ще бъдат взети от малцинство, няма никакво значение“, каза Драгомир Стойнев – „БСП за България“.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пък каза, че Борисов бил в много неизгодна ситуация и затова трябвало да върне първия мандат и да подкрепи правителство, предложено с втория мандат на реформаторските сили.

„Като искаш да причислиш по някакъв начин ГЕРБ към реформаторските сили, което много условно, трябва да се съгласиш да подкрепиш втори мандат и да си стоиш в Банкя. Преди малко господин Стойнев каза – ние направихме голям компромис, и какво направихте компромис, дадохте цялата власт в парламента на ГЕРБ.

Докато аз съм съпредседател на “Демократична България”, ние няма да подкрепим правителство с първия мандат – точка.“, посочи Атанас Атанасов – съпредседател на „Демократична България“.

В предаването „Говори сега“ Рамадан Аталай от ДПС беше лаконичен по темата.

„От вчера се подават сигнали за вразумяване на политиците и виждам, че вече лидерите на първата и втората политическа формации в парламента имат желание да се срещнат, дано да направят всичко възможно да се направи онова правителство, което е необходимо да изкара България от тези кризи“, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

Ще има ли положителна развръзка на политическия пъзел около бъдещия кабинет – отговорът предстои

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *