Борисов целува Херо Мустафа, Захариева гони руски дипломати, а и двамата разправят, че отношенията с Русия не били лоши!

България отблизо

Не е приятно да ти обявят дипломат за персона нон грата, но също така неприятно е да се нарушават законите в България от дипломати.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Годината“ по Дарик радио.

Според нея, отношенията между България и Руската федерация не са лоши. „Не съм съгласна с тази оценка, но със сигурност извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не подобрява отношенията“, заяви още Захариева. На същото мнение е и нейния шеф Борисов.

 

Военно аташе е събирал информация извън закона на България, каза Екатерина Захариева. Има достатъчно доказателства за това. Само че тези доказателства не са предоставени нито на руската страна, нито на българското общество. Защо тогава непрекъснато си разваляме отношенията с Русия?! За да може Борисов да целуне Херо Мустафа ли?!

 

„Не е работа да предлага възнаграждение да събира защитена от закона информация. Това е престъпление по българския закон“, каза още Захариева. Тя посочи, че разследването няма как да продължи, тъй като лицето се ползва с дипломатически статут.

По въпроса за отношенията между България и Русия външният министър коментира, че те не са лоши, но извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не помага за подобряването им.

И все пак, колко пъти да повтаряме, че в България няма никаква информация, която да бъде интересна за руските служби. Затова непрекъснатото гонене на руски дипломати започва да придобива други измерения. Всеки в Русия започва да си мисли, че гоненето на руски дипломати се прави умишлено. И целта е не толкова да се уязви Русия, колкото да се угоди на Биг Брадър.

Истината е, че Борисов непрекъснато се мъчи да угоди на някой. Ту на САЩ, ту на Русия, ту на Германия, ту на Китай. Колкото и да изброяваме, все ще пропуснем някой. Това политика ли е?! Това си е просто калайджийско въртене на всички посоки, само защото не знаеш, ти в каква посока да поемеш.

Това е съдбоносната грешка на Борисов. Той не знае нито накъде върви, нито накъде отива. Затова управлението му се изплъзва. Да не говорим, че се опитва да управлява цяла държава не с принципи и стратегии, а с нареждания по телефона.

 

А междувременно неговата външна министърка продължава да каканиже. Думата на 2020 година, според нея била „несигурност“,  защото пандемията е довела до несигурност за бъдещето, за работата, за здравето.

Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите останаха.

„Първите месеци външните министри почти не правиха външна политика. Осигурявахме достъп до летища и до граници на гражданите ни по целия свят. Звъняхме да питаме има ли маски, има ли спирт“, каза външният министър.

Конфликтите останаха, а някои от тях се задълбочиха. И лидерите, и външните министри бяха концентрирани върху това да спасят гражданите. Във външната политика физическият контакт е изключително важен, каза още Захариева.

„България не е променила мнението си, че мястото на всички страни от Западните балкани е в ЕС. България настоя за видими резултати по изпълнение на договора. Българското правителство предложи рамкова позиция, и българският парламент я прие единодушно“, заяви външният министър.

Винаги може да се изисква и повече в един договор. Проблемът е, че доверието е вече на много ниско ниво, коментира външният министър във връзка с подписания по-рано в РС Македония договор за добросъседство.

Никой не оспорва правото на свободно изразяване, каза още Захариева.

Г-н президентът (на РС Македония – Стево Пендаровски, бел. ред.) много добре знае за какво става въпрос, не бива да изопачава, посочи външният ни министър. По думите ѝ пропагандата в РС Македония цели да разсее вниманието от това, че не се спазват договореностите, записани в договора за добросъседство.

„Нашият проблем е, че нашите приятели от РС Македония се опитват да прехвърлят на историците политическите въпроси. Политическите проблеми трябва да бъдат решени от политиците“, смята още тя.

„Езикът никога не е бил непреодолима пречка за присъединяването на РС Македония за нас. Това е непреодолима пречка за тях“, заяви Екатерина Захариева.

Нашата позиция не е лесна за разбиране. Така или иначе ще продължим усилията да я обясняваме. Това не означава обаче, че България трябва да продължи да си затваря очите, каза още външният министър.

Според нея трябва да се намалят емоциите, за да се разплете възела в отношенията между България и Северна Македония.

„За да се разрешат проблемите с РС Македония, трябва да се намалят емоциите. С емоции и с разговори през медиите няма да стане. Доброжелателност, отвореност, поставяне на проблемите на масата и оставяне на историците спокойно да си свършат работата без политически натиск. Единственият начин е това“, обясни Захариева.

Надежда ще е думата на 2021 г., смята Екатерина Захариева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *