Боян Чуков: Ердоган направи фатална грешка, която може да му струва трона

Свят

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс бе последвана от две извънредни събития: в нощта срещу 17 юли за втори път след 8 октомври миналата година бе взривен Кримският мост, а часове по-късно Русия обяви, че спират участието си в сделката с посредничеството на ООН, която позволи износът на украинско зърно през Черно море.

 

Геополитическият анализатор Боян Чуков обясни пред радио „Фокус“ дали тези събития са свързани помежду си:

– Кои са възможните сценарии за взривяването на Кримския или Керченския мост, както също е известен? Според вас кой е реалистичният вариант?

– Във всички случаи имаме връзка между това, което се случи на Кримския мост, имаме връзка, разбира се, със зърнената сделка, и естествено всичко това беше след срещата на високо равнище във Вилнюс на НАТО. Ако позволите, ще почна отделно да разглеждам тези три акцента, тъй като, когато се влезе в детайлите, се вижда и връзката между тях. Първо да вземем зърнената сделка.

В глобалните медии много силно се твърди, че от тази зърнена сделка зависи животът на много човешки същества в Африка, които гладуват, за които ако това се спре, ще настъпят много тежки моменти за тях и т.н. За какво става дума? Данните показват, че 8% от това, което се изнася от Украйна, отива при тези, които гладуват. Основните консуматори на зърнената сделка са Китай и Европа. Това е първо.

Второто, което е, качествените зърнени култури, те се изнасят в началото на годината някъде януари, най-късно началото на февруари. Сега в момента са останали само тези, които са най-некачествени. Те се дават обикновено на животните или даже някои правят от тях пелети. Така че в този план не бихме могли да твърдим, че оттук нататък ще умрат много хора от глад поради това, че е спряна зърната сделка.

Какъв е проблемът на руснаците и защо те решиха, че ще играят тази игра, която им предложи Ердоган, разбира се, със съдействието на ООН? Първо, за допускането на тази търговия с украинските зелени култури руснаците бяха поставили няколко условия.

Едното от условията беше да започне износът и на руски култури, това е едно, второ, към системата Swift да бъде включена Rosselkhozbank – селскостопанската банка на Руската федерация. От друга страна едно от условията беше да бъде пуснат амонякопровода, който го взривиха украинците.

Т.е. на практика нито едно от условията, които бяха поставени от руска страна и бяха в основата на това споразумение, не бяха изпълнени. Второ, руснаците гарантираха коридор, по който да плуват корабите, които да се товарят със зърната, преди всичко турски кораби, и по този начин да се гарантира тяхната сигурност.

Установи се, че част от корабите, които отиват до Одеса, те са натоварени с оръжие – това руснаците го доказаха, тъй като корабът, когато се натовари повече, той потъва и по-надълбоко във водата, и морските експерти не могат да бъдат излъгани за това, че корабът отива празен и се товари обратно със зърнени култури.

От друга страна, там по време на пътуването на корабите се оказва, че тези кораби често пъти се оказват кораби-майки, в които се слагат морски дронове, и когато те минават покрай Крим, дроновете се пускат, те атакуват военноморските бази на Руската федерация или както е в случая сега с Кримския мост, стана ясно, че това са два дрона, съгласно това, което излезе в медиите, те са британско производство, т.е. технологията, която се ползва, в никакъв случай не е украинска, но така или иначе корабите, пътуващи по зърнената сделка, превозват и дронове, превозват и оръжия.

И нещо, което не на последно място не е без значение, корабите са част и от трафика с дрога. Виждате, че има прекалено много заинтересовани зърнената сделка да продължи.

От друга страна изкупвачите на украинските зърнени култури са преди всичко големи транснационални корпорации, които имат мощни лобита навсякъде по света, включително и в Руската федерация. И затова в такива моменти винаги са появява руският олигарх Роман Абрамович, който е приет и от Путин, и от Ердоган, приет е на Запад и навсякъде. Той фактически е нещо като грес – смазката…

– Посредник, може би?

– Естествено, че е посредник, защото и турците имат много бонуси в това, тъй като първо, Турция досега имаше ролята на някакъв посредник, от друга страна знаете, че Турция желае да бъде хъб не само на газ, нефт, но и на хранителни продукти. Въобще Турция има желание да бъде някакъв регионален хъб, и на колкото повече неща е хъб, толкова по-добре за турската политика.

Направи впечатление, че след завръщането от Вилнюс Зеленски отиде на Змийския остров. Само да припомня на слушателите: Змийският остров беше зает от руснаците миналата година, след това като жест на добра воля те го изоставиха и веднага го завзеха украинците. Съгласно информацията, която има в интернет, там британците сложиха една радио-релейна станция, т.е. от този остров се контролира целия залив на Одеса и целия регион.

От този остров се регулира и този трафик на корабите, този коридор, който беше осигурен за зърнената сделка. Т.е. виждаме, че нещата са далеч по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед и най-малкото става въпрос за това, че ще храним Африка.

От друга страна украинците получават от сделката около 10 милиарда долара, като тя не са изнася само по този път към Турция, а има и жп транспорт, има и автомобилен транспорт с тирове и т.н., но с морския път през Черно море Украйна получава някъде между 5 и 6 милиарда долара годишно от тази сделка. Разбира се, това не са страхотни пари, като се има предвид, че тя получи 120-150 милиарда долара помощи от САЩ и от Европейския съюз и т.н.

Но така или иначе в тази сделка имаше си задача специално за тези провокации с дроновете, защото те много добре знаеха, че ако това се случи и отново бъде посегнато на Кримския мост, и то по този начин, тъй като в руските „Телеграм“ канали много ясно е написано, че това е станало благодарение на последния кораб, който е турски, и мисля че името му беше нещо „Самсун“ или „Сабсун“, нещо от този сорт, но във всички случаи корабът е турски.

Т.е., турците в цялата тази игра, в която играят като посредници, реално не са посредници по една много проста причина, че Турция тръгна да строи завод на дроновете „Байрактар“ в Украйна, Турция подкрепи Украйна за НАТО, и още нещо, което не е чак толкова известно: в Украйна се бие частна военна компания, която е турска, тя се казва „Садат“ и тя е фактически собственост на роднините на Ердоган, т.е. това е неговата лична гвардия.

Така че той е прекалено много ангажиран с Украйна, нещо повече, той първи достави на украинците касетъчни боеприпаси още миналата година. Така че в този план тази двойна игра на Ердоган около цялата история и този конфликт, който стана около зърнената сделка и атаката на Кримския мост, го изкара от неговата позиция, извади го от позицията на посредник.

Фактически тук, това е мое лично мнение, Ердоган игра вабанк – той в случая реши, че може би вероятно Путин ще бъде свален от власт и той повече не може да залага на него.

При това положение той изцяло се обърна в обратна посока, т.е. към САЩ и Запада, и ако погледнем много внимателно сега, когато вече минаха изборите, става ясно, че той много преди изборите се е договорил с американците, очевидно са му казали, че предстои Путин да бъде свален и т.н., и затова той смени почти цялото си правителство с прозападно настроени министри.

Най-силно антиамериканския министър в предишното правителство на Ердоган беше този на вътрешните работи, който беше много остър по отношение и на американския посланик в Анкара, той не намери място в новия кабинет, ръководителят на Централната турска банка е също човек на американците.

Защо? Защото Ердоган в момента има нужда от пари. Американците му обещаваха някъде между 11 и 12 милиарда долара кредитна линия от Международния валутен фонд.

Той търси пари и сред Арабския свят. Но за да се оправи турската икономика, за да се върне в своето здравословно състояние, експертите дават, че между 400 и 500 милиарда долара са необходими на Турция, за да излезе от тази ситуация.

Но тук искам да обърна внимание около цялата тази история около Вилнюс, при която около Турция има още един момент, който някак си остана много незабелязан. В евразийската теория или в евразийския полюс теорията гласи, че имаме равнопоставени исляма и православието.

Т.е. имаме това съжителство между тези две религии. И за евразийския полюс имаше едно съревнование кой да бъде начало: дали православният руски цар в лицето на Владимир Путин или халифа Ердоган. И тук трябва да имаме предвид, че турската външна политика до съвсем скоро имаше четири основни вектора: единият беше халифат, т.е. Ердоган искаше да играе основна и най-важна роля сред мюсюлманския свят;

Тюркски хаганат, знаем това е Великият Туран, който е също един от проектите на външната политика на Турция; имаме неоосманизма, който също е вектор във външната политика; и кемализма, който е насочен към Западна Европа и Турция като светска държава, наследник на Кемал Ататюрк.

Сега, с приемането на Швеция в НАТО и подкрепата от Ердоган, след като в Швеция беше изгорен Корана, нещо повече: вътре в листите на Корана като книга беше загърната свинска сланина, очевидно е, че Ердоган се прости с възможността да бъде лидер на мюсюлманския свят – нещо, което тепърва ще му носи много негативи.

Аз също не съм убеден, че Владимир Путин ще бъде свален от власт, така че според мен, въпреки изключителните се качества на човек, който лавира много добре между големите, този път Реджеп Ердоган допусна фатална грешка и особено тази, която го злепостави или по-точно унищожи неговия имидж в мюсюлманската умма.

– От казаното от вас възникват серия въпроси. Първият от тях е по зърнената сделка. От Украйна твърдят, че по сключеното през юли миналата година споразумение, 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни, като 60% от обемите на украинския зърнен износ са изпратени в Африка и Азия. Въпросът е: нали този износ може да се провери? Това не прави ли Организацията на ООН за прехрана и земеделие ФАО, след като ООН е страна по сделката?

– Първо бих искал да започна с това: кой купува зърното? Ако Испания купи зърното и го препродаде като комисионер на някоя африканска държава, това означава ли, че Украйна директно снабдява африканската държава с евтини зърнени култури?

Неслучайно Руската федерация даже беше готова безплатно да предостави руски зърнени култури, но директно на гладуващите африкански страни, а не през комисионери, които са преди всичко в Европа. Защото ако се погледне графика, по какъв начин са изнесени зърнените храни от Украйна, ще видим, че основните консуматори са в Европа и Китай. Няма никакви такива гладни африкански страни. Комисионерите са: Испания, Италия, Холандия.

Публична тайна е, че една част от тези пасти, които се правят в Италия, те се правят с украинска пшеница. Така че в този план тук има игра с това, къде отива зърното и през кого минава. Самият факт, че първите, които го получават, са първо прекупвачите, големите транснационални корпорации, след това то отива в големите страни в Западна Европа, и ако след това някой реши да го препродава, това вече си е негова работа. Разбира се, украинците сега твърдят, че те ще решат този въпрос и без Русия.

– Това е другият въпрос, който възниква. Украйна е готова да продължи износа на зърно през Черно море без съгласието на Русия. Според президента Зеленски, Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят функционирането на продоволствения коридор и проверката на корабите. Какъв бе смисълът на Русия да се оттегли, след като те така или иначе могат да действат и без нея?

– Първо бих искал да обърна внимание, че съвсем преди броени часове, да не кажа преди 1-2 дни, руските самолети бомбардираха и унищожиха всички инсталации, които бяха на Змийския остров, т.е. островът, от който се контролира залива в Одеса.

От друга страна съвсем наскоро руски дронове и руски ракети унищожиха пристанищни съоръжения в Одеса. Засегнати се и някои от силозите, в които се съхраняват зърнените храни. Така че в този план какво ще изнасят украинците при условие, че няма как да го изнесат, а и част от това, което би трябвало да изнесат, вече е унищожено?

От друга страна, ако погледнем, идеята на украинците е корабите да вървят по крайбрежието, да минават покрай румънското крайбрежие, да минават покрай българското крайбрежие, и по този начин да стигнат до Турция, като минават само през териториални води на държави, които са членки на НАТО, имам предвид Румъния, България и Турция.

Но вече тук въпросът възниква а дали в тази нова ситуация Русия ще позволи от пристанището в Одеса да акостират и да отплуват кораби, каквито и да е кораби, тъй като моето лично мнение е, че ние би трябвало да очакваме развитие на ситуацията в Украйна, да имаме промени на фронтовете.

И така както върви, вероятно Одеса ще бъде едно от местата, в което обстановката ще се промени радикално, и в този план аз не виждам как ще продължат нататък да изнасят каквото и да е оттам, тъй като въпросът не засяга само зърнената сделката.

– А като казвате, че обстановката в Одеса ще се промени радикално, имате предвид, че тя ще бъде окупирана от руски войски?

– Още е прекалено рано да говорим за окупиране, защото това ние го говорим от година и половина, още в началото. Но първо, срещата на високо равнище във Вилнюс показа, че общо взето тези, които помагат на Украйна, са недоволни от развитието на обстановката по фронтовете. Няма никакъв напредък. Фактически руснаците изградиха три линии на отбрана: първа, втора и трета.

Първата линия на отбрана е сива зона, в която има села – днес едните превземат дадено село, след това другите го превземат и т.н. Но украинците от 4 юни до момента не се превзели и първата отбранителна линия на руснаците, което означава, че както казват военните експерти, аз не съм военен експерт, те казват така: ако в първите часове и в първия ден контраофанзивата или контраатаката не успее, оттам нататък шансовете да успее рязко намаляват.

И във Вилнюс беше изказано недоволство по отношение на Зеленски, и по начина, по който ВСУ води войната срещу руснаците, това го изнерви страшно много. Разбира се, стигна се до скандал между него и Бен Уолъс, който е министърът на отбраната на Великобритания.

Нещо повече, той се подигра с него и му каза, че не би трябвало да разглежда Британия като магазин „Амазон“, на който може да си поръча, каквото иска, и даже има версия, че тази история с атаката и тези остри действия от страна на Зеленски са донякъде малко по-самостоятелни.

– Имате предвид атаката на Кримския мост?

– Имам предвид това, но трябва да си има и предвид следното нещо: че Киев е под влиянието или под кураторството на Великобритания и на САЩ. Обаче сега с наближаването на президентските избори в САЩ ние виждаме, че екипът на Джо Байдън започва да мисли, какво ще бъде догодина, и започва да си прави своята предизборна кампания.

Неговите пиари вече окончателно заявиха, че ако така продължава войната в Украйна, това ще бъде за сметка на неговата предизборна кампания. Затова се вижда, че американците са малко по-меки, но когато говорим за американска външна политика, експертите са на мнение, че има външна политика на Пентагона, има външна политика на ЦРУ и има външна политика на Белия дом.

И ние виждаме през последните месеци активността на директора на ЦРУ Уилям Бърнс, той е по-активен от Антъни Блинкен при своите обиколки по света. И злите езици твърдят, че той се готви евентуално да бъде следващият държавен секретар на мястото на Антъни Блинкен.

Така че в САЩ обстановката не е еднозначна, и когато говори някой представител, включително от американската администрация, трябва да имаме предвид той към кой от тези три властови центъра принадлежи и чии интереси изказва. Беше ясно обаче във Вилнюс едно: че Америка желае да продължи войната по начина, по който тя се развива, даже Джанет Йелън, която е финансовия министър на САЩ, каза:

„Това с войната е много добре, защото това върти икономиката и ние се развиваме“. Същото се отнася и за германците, тъй като те вложиха 500 милиарда евро в своя военнопромишлен комплекс. Те искат също да възстановят своята икономика чрез военнопромишления си комплекс.

И неслучайно „Рейнметал“ започва да строи филиал около Лвов, но пък сега коментарите са, че като започнат да го строят, руснаците ще го унищожат, стига само да направят нещо там на терена.

– Сега, г-н Чуков, да ви върна към взривяването на Кримския мост, да обърнем внимание и на тоя сюжет. Какви са възможните сценарии? Според вас кой е реалистичният?

– Първо, в Киев има едно една надпревара между СБУ – това е нещо като контраразузнаването, и ГУР, което е военното разузнаване. При подобни ситуации всяка от службите са надпреварва да поеме отговорността, че тя го е направила, за да си покаже някакъв актив.

Тук при този случай, последния на Кримския мост, СБУ първи започнаха да вдигат шум и да се радват, и да подсказват, че те са на дъното на цялата история. Както казах и в началото, украинците нямат тези технологии в никакъв случай, тези подводни дронове са високотехнологични.

Такава техника имат американци, имат британци, имат норвежци, но не и украинци. Също е много интересно изказването на руската страна: още съвсем в началото Министерство на външните работи на Руската федерация каза, че зад цялата тази история…

– Да, Мария Захарова го каза.

– … стоят САЩ и Великобритания.

– И Великобритания. Точно така.

– Обаче малко по-късно, когато започнаха отново декларации в тази посока, не се говореше за САЩ, нито за Великобритания, а за западни сили и т.н.

– Защо?

– Защото нещо, което ние не би трябвало никога да изпускаме от внимание, е, че въпреки тези на пръв поглед прекалено драстични събития, които наблюдаваме, вече от доста време върви процес на преговори, на преговори между САЩ и Руската федерация.

Великобритания се опитва да се намести и тя в цялата тази история, но видяхме по какъв груб начин американците сритаха англичаните, като Джо Байдън отряза министъра на отбраната Уолъс, който искаше да стане генерален секретар на НАТО. Защо американците не са съгласни?

Те не са съгласни, защото ако британците овладеят първия пост, политически, разбира се, в НАТО, те ще превърнат НАТО в инструмент за реализиране на тяхната геостратегия, която се нарича Глобална Британия, а тя не съвпада с американската геостратегия.

И тук имаме противоречие много остро. Нещо повече, ние видяхме, че след като Борис Джонсън, който беше най-яростният защитник на Зеленски, беше изхвърлен, сега и самият Бен Уолъс каза, че той напуска правителството, и него също го елиминираха. Т.е. виждаме, че американците бавно започват да взимат изцяло почти всички лостове за управление на Киев и съответно за това, какво ще се случи в Европа, не само в Западна, но и в Източна.

– А дали е възможно, както подозират от Украйна, и то официални говорители, че Русия е направила автосаботаж за да има огромни аргументи при оттеглянето от зърната сделка?

– Знаете ли, това ми прилича на тази малоумна история, че руснаците сами обстрелват Запорожката атомна електроцентрала, те я контролират, в тях има сили на реда руснаци, но въпреки това те продължават да се самообстрелват. Това ми прилича също така, ако си спомняте преди години, когато ВСУ, украинската армия, обстрелваше с артилерия Донецк, казваше:

„Не, не, не, ние не ги обстрелваме. Това са климатиците, които избухват през лятото, и те нанасят тези щети.“ Това са несериозни неща. Това е, как да ви кажа, доста примитивна пропаганда, която на експертно ниво не върви. Иначе да речем в някои жълти сайтове, за някои грантаджии, които се изкарват по този начин хляба, това върви.

– А какво показва тази атака на Кримския мост, какво е нейното послание?

– Нейното послание, целта е да се предизвика Русия да реагира много остро. И ние виждаме, че в Русия също има екстремисти, които често пъти казват: „Ей сега ще бабахнем с една атомна бомба Лондон, ще ви бабахнем с някаква атомна бомба Париж, Берлин, Вашингтон и т.н.“ – нещо, което в никакъв случай на този етап по никакъв начин не е в полза на Руската федерация.

Т.е. веднага глобалният юг, който в момента процентно е много повече на страната на Русия, ще се отдръпне от Русия. От друга страна, понеже както ви казах в началото, един от големите консуматори на зърната сделка е Китай, да не кажа най-големият, китайците също казаха, че те са „за“ продължаване на зърната сделка.

Защо? Защото те гледат своите интереси и не ги вълнуват много тези детайли, които засягат отношенията Русия-Турция, Русия-НАТО и т.н. Така че това има за цел да предизвика нервна, необмислена, спонтанна реакция на Русия, която разбира се ще й нанесе огромни щети в чисто международен план.

– Мостът свързва Кримския полуостров с руския Краснодарски край и е част от стратегическата структура на Руската федерация. Ще има ли още атаки по него?

– Значи, първо този мост при новата обстановка от година и половина, той вече няма тази стратегическа роля, която имаше преди.

– За това говореше и президентът Путин, че той не е от военно значение.

– Значи, там вече по-скоро са туристи, по-скоро там са логистични мрежи, които са свързани с търговия, с промишлени вериги, производствени и т.н. Иначе пътят, който е бил винаги преди години, той е бил през Харков, долу Мелитопол, Мариупол и Крим.

Но искам да обърна внимание, че точно в този момент, в който всички са се вторачили в Кримския мост, натискът на руската армия около Харков се засилва, превзети са някои не големи населени пунктове, но там в региона по едни данни са 100 000, по други данни са 120 000 руски войници…

– Са дислоцирани?

– … са дислоцирани с 900 танка – нещо, което подсказва, че може би руснаците ще се опитат да направят тази буферна зона, която няма да позволи украинската ВСУ да атакува и бомбардира Белгородска област, Курска област и т.н., които пострадаха много. Например градът Шебекино, който е на границата, почти целият беше евакуиран, тъй като там имаше немалко убити хора, имаше много разрушени жилищни постройки.

– А защо руската страна е проспала атаките на Кримския мост, как ги е допуснала? Това за втори път се случва.

– Значи, първо тук обвинението е към Министерството на отбраната и по-точно към неговото ръководство, тъй като за тази цел е трябвало да бъдат отпуснати пари в съответните конструкторски бюра, и там с тази работа обикновено се занимават хора стратези.

Фактите, които излизат в момента в интернет подсказват, че руснаците не притежават тези електронни съоръжения, тази модерна технология, с която да могат да защитават моста, и затова все още използват класическите методи със заграждения и т.н.

– Оттук идва и зърнената сделка за спирането на корабите?

– Да.

– А заради този пореден опит за взривяване на Кримския мост за 19.00 часа снощи президентът Путин беше насрочил спешно заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация. Има ли информация, какво всъщност са решили? Той преди това се закани, че ще има сериозен отговор.

– Четох отзивите за това съвещание: общо взето, нищо което да впечатли, нищо, което да е по-различно от класическата реакция на Москва при подобни случаи. Разбира се, президентът Путин достатъчно интелигентно и дипломатично каза, че заради това ще последва отговор от руска страна.

Разбира се, хора, като Дмитрий Медведев – бившият президент на Руската федерация, който се изживява в ролята на Жириновски, той е много краен, много цветен, но всичко това е малко, как да ви кажа, малко в рамките на руския пропаганден фолклор.

– И отново отиваме към връзката между тези събития: срещата във Вилнюс, взрива на Кримския мост и съответно зърнената сделка – дали не наблюдаваме илюстрация на „когато гръм удари, как ехото заглъхва“? Гръмът, разбира се, е срещата на НАТО.

– Първо, във Вилнюс трябва да имаме предвид, че Вилнюс е крачка от стратегията на НАТО и на американците по отношение на Руската федерация. Това се нарича стратегия на анакондата, това го има в учебниците по геополитика.

– Постепенното задушаване?

– Да, и тук разбирате, че не става дума за 24 февруари 2022 година, тук става дума, че всичко това започва активно да се работи след падането на Берлинската стена и след разпадането на Съветския съюз. Така че това е една крачка в тази посока и в някакъв случай не е нещо изненадващо. Просто НАТО работи много системно, там има план, който се следва, и този план той не е за една, за две, за 10 години, той е за много повече.

От време на време, разбира се, има и случаи, в които планът се забавя. Например 2016 година американският сенатор Линдзи Греъм, който е на посещение в Украйна, той посещава украинската армия и казва така:

„Ние ви въоръжаваме, вие ще бъдете нашият въоръжен юмрук. 2017 година вие ще атакувате Русия“. Той го казва тогава. И това го има на видеозапис в интернет. Това го качи Тиери Мейсан – известният френски анализатор на сайта „Русо/Волтер“.

Така че те са се готвили за това, но за съжаление изборите ги спечели Доналд Тръмп, и видяхме, че процесът спря. Фактически Доналд Тръмп даде време на руснаците да се подготвят, защото в противен случай това, което се случи сега, щеше да се случи още през 2017 година.

– Какво означават тези събития за България? При първия взрив на Кримския мост бяхме набедени, че камионът с взрив е тръгнал от тук, от България. Информацията официално, разбира се, беше опровергана. И сега ли ще ни замесят?

– Не, засега никой не е казал нищо за България. Специално за камиона аз тогава си спомням много добре, че там пратката, тя е минала през прекалено много държави, минала е чрез посредничеството на много фирми, стигнала и чак някъде до някакви арменски икономически субекти, фирми, които са замесени в цялата тази работа, но интересното в случая е, че самото взривно вещество е било камуфлирано като полиетиленова лента – нещо, което все пак иска специална технология и което не всеки може да го направи.

Така че това, че е минал някой през България, и България е държава, която е на кръстопът и ние знаем и от историята, че има и много други случаи, в които всякакви терористи и хора са минавали през България, но това не означава, че България по един или друг начин е замесена в цялата тази история.

– Г-н Чуков, ако погледнем към зърнената сделка, намаляването на зърно за износ от Русия какво ще означава за българските зърнопроизводители, може би шанс да си продадат продукцията на по-висока цена?

– Ами 5 държави от Източна Европа вдигнаха шум и поставиха въпроса по отношение на това, че украинската продукция, тя е дъмпингова, и фактически не позволява развитието на селското стопанство в тези държави, и бяха наложени някакви ограничения.

Аз мисля, че една допълнителна причина да се залива Европа с евтина украинска продукция това е унищожаването на селското стопанство в Европейския съюз, тъй като много добре знаем, че в момента Европейският съюз и Европа е подложена на чудовищен натиск, така че да бъде срината и индустрията, селското стопанство, след като особено Европа беше лишена от евтините енергийни суровини на Руската федерация, които бяха и една от основните възможности на Европа да има конкурентоспособна продукция.

Ние сега в момента виждаме как всички се мъчат по един или друг начин, къде легално, къде скрито, да се върнат и да продължават да получават от тези същите енергийни суровини.

– Добре, но ако приемам това, което казвате, че Испания е една от големите потребители, закупчици на това зърно, как става така, че те хем закупуват, а иска да унищожат пазарите на Европа и продукцията й?

– Значи, испанците препродават голяма част от нещата. Аз ви казах, че примерно част от пастите италианците ги реализират от украинска пшеница. А от друга страна вие виждате, че когато има една по-евтина продукция на пазара и правителството не спира потока от евтина дъмпингова продукция, това е за сметка на местната промишленост.

Аз си спомням един такъв случай, ще ви го дам като пример, спомням си че 2013 година в Министерския съвет имаше няколко посланика на Европейския съюз, които поставиха въпроса България да спре вноса на евтин турски цимент, защото той е много по-евтин от произведения в Европа, в Европейския съюз, че е по-некачествен е по-некачествен, но понеже е много по-евтин, тук нашите строители го ползват него.

Ето ви един такъв конфликт, който няма нищо общо с хранителните продукти, но това е по света: по-евтиният продукт, който е дъмпингов, той във всички случаи лесно пробива, къде официално, къде неофициално.

– И на финала да ви попитам: какво реално се случва в Русия? Ето, на няколко пъти обърнахте внимание на слабата работа на Военното им министерство?

– В Русия в момента имаме едно сътресение, не е катаклизъм в никакъв случай, но в Руското министерство на отбраната вероятно ще има кадрови размествания, защото все повече и повече се говори за паркетни генерали. Като казвам паркетна генерали, това не става дума за щабни генерали, защото щабните генерали изготвят стратегията. Това са хората, които наистина са изключително важни.

Говоря за нагаждачите, корумпираните и крадците. А в Руското министерство на отбраната се оказва, че има много корумпирани и много крадци, само да припомня миналата година беше уволнен зам.-министър на отбраната за корупция, след това един от неговите близки сътрудници също беше уволнен, и както казва Александър Дугин в една статия от вчера:

„Низините повече не желаят да живеят по този начин, докато върховете не могат да живеят по друг начин“. Така че в Русия макар и бавно, макар и еволюционно, виждаме процес на подмяна на стария елит. Този елит, който бе отгледан в Русия от Елцин и отчасти от Горбачов.

– Процесът на подмяна дали ще стигне до Путин?

– За съжаление на неговите противници няма как да стигне. Нещо повече, даже сега виждам, че много лидери на обществено мнение в Русия поставят въпроса, че догодина предвид това, че Русия е във война, няма нужда от това да има избори за президент, би трябвало Путин да си остане президент.

И това става, защото в Русия, както и в Източна Европа все повече и повече се налага тезата, че изградените през 90-те години на Перестройката елити в Източна Европа, включително и в Русия, са исторически престъпници. А Путин е лидер от 2000 година и той е човекът, който вдигна Русия на крака, и я направи отново велика сила.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *