Парламентът блокира! Депутатите пред бой /СНИМКИ/

България отблизо

Повече от два астрономически часа депутатите не могат да започнат да работят по същество, тъй като не успяват да се разберат за дневния ред, който да следват.

Още в началото председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков даде предложение в програмата да влязат нови девет точки.

 

„Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН), застанаха като пълна опозиция на предложението му. Те започнаха серия от предложения за разместване на точките, въпреки че приеха да работят, докато приемат всички.

Народните представители се пошегуваха, че заради тези неуредици, най-вероятно ще приключат работа към 23:00 часа.

Ченчев, последван от няколко депутати от БСП, застана пред трибуната на председателя и поиска да вземе думата, след като депутатите на левицата призоваха шефа на НС да ги отстрани.

„Уважаеми колеги, преди г-н Ченчев да вземе думата, групата, която е в интимна близост с водещите искат да бъдат отстранени. Искам да не им дам възможност.

По правилника, при създаване на безредие може да се стигне до отстраняване от зала, но няма как вие да искате да бъдете отстранени“, каза Желязков.

„В разговор с вас казахте, че можете да ни отстраните, но не искате да го правите, защото ще дадем трибунка, видите ли“, изтъкна Ченчев.

„Такова нещо не съм казал“, категорично отсече председателят на НС.

Всичко, което се случва, е по ваша вина. Как се определя, че някой работи добре? Когато няма търпение, няма нищо.

Вие имате инструментите да направите така, че заседанието да тръгне в нормален ход. Предлагаме ви разместване в точките. Знаем ,че първа, втора и трета са фиксирани. 7,8 и 9 не са.

Ако искате да говорите върху мен, добре, но ви призовавам от името на ПГ защо не свиквате председателски съвет? Според вас НС работи ли? Ако искате отстранете ни от зала, това, което се случва няма да ни е за пръв път“, каза още Ченчев.

„Как мина гласуването за това заседанието да бъде излъчено по БНТ и БНР? Отхвърляте всичко, което предложи БСП. И 28 точка да предложим, и премиерът да дойде, така ще си върви заседанието“, каза още той.

„Нека да отговоря на г-н Ченчев. Уважаеми колеги, мисля, че проявявам учудващо и за себе си търпение. БСП иска да подложи на разместване 6 от 7 точки“, допълни Желязков.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ (ПП) също поиска думата.

Колеги, не ви ли е срам? Пред семействата ви? Пред белите ви коси?

Гражданите плащат да стоите 5 човека и да блокирате работата на НС. Пет човека нарушавате работата в НС. Не ви ли е срам, бе, момчета? От хората и от избирателите ви?

Както пращахте патрони до Украйна, сега го сложихте като пета точка. Знаем, че искате да ходите към морето, но ние ще си свършим работата със и без вас“, каза той, обръщайки се към колегите си от БСП.

В същия момент Росен Желязков напусна залата, за да отиде на председателски съвет и покани Никола Минчев да заеме председателския пост. Той даде думата на Георги Свиленски от БСП.

„Г-н Митев, къде си? На вие ще ви говоря.

Разбирам, че искате да приемете бързо предложението на Борисов. Горите и бързате да гласувате решението му.

Прегърнали сте се. Как ще го обясните на избирателите си. Те са ясни, техните избиратели знаят, но вашите какво ще ги правите. Тази коалиция ще стане ясна. 350 хиляди са вече и повече ще станат“, обърна се Свиленски към Митев.

Източник: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *