Боян Чуков: Ердоган опитва да разиграе палестинската драма в полза на неоосманизма

България отблизо

Боян Чуков, Фейсбук

Ердоган се опитва да разиграе палестинската драма в полза на неоосманизма. На митинга в Истанбул в подкрепа на Палестина и ХАМАС турският президент покани своите колеги от Саудитска Арабия, Египет, Либия, Ливан и Йордания. Но на организираното мероприятие нямаше представители на изброените държави. Ако се бяха появили, то това щеше да позволи на Ердоган да се позиционира като лидер на мюсюлманския свят.

Около половин милион човека бяха митингуващите. Някои твърдят, че са били един милион. Ердоган разруши до основи отношенията между Израел и Турция. Той нарече еврейската държава „военен престъпник“. И усложни неимоверно много бъдещия диалог между Израел и Саудитска Арабия. Реално го срина.

Ердоган решително прати турския флот към бреговете на Израел. Американският анализатор Дъглас Макгрегър даже допусна, че Анкара може да започне военна операция в Газа. Звучи невероятно и доста пресилено.

Засега турците само громят кафенетата на Starbucks по турските улици, които считат, че финансират ЦАХАЛ. Ердоган заяви, че Анкара може да бъде гарант на палестинската страна със своето политическо и военно присъствие. И предупреди Запада да не си играе на „кръстоносци“.

Ердоган запита тези, които плачат за Украйна, защо мълчат за Газа. И напомни, че малко преди повече от 100 години ивицата Газа е била в състава на Османската империя. Турският президент бе много ясен в своята позиция. Той заяви, че клането в Газа е работа на Запада, а Израел е пешка в ръцете на Запада.

На Ердоган му се отдава отлично ролята на проповедник в мюсюлманския свят, говори красиво. Но той не отрони и една дума срещу САЩ.

Ердоган не е нито Путин, нито Си за да се опълчи директно на Запада. Турция няма потенциал за това. Намесата на Анкара в конфликта крие много рискове за турците, но при успешно разиграване на картите от Ердоган… Турция може да се превърне в световен играч.

Красивите и смели слова на турския президент вдъхновяват мюсюлманския свят, но при липса на реални действия идва неумолимо разочарованието. Реален ли е планът на Израел да изгони 2 млн. палестинци от ивицата Газа? Много страни го считат за реализуем.

Бенджамин Нетаняху периодично мотивира и оправдава своите действия с библейски цитати. На 25 октомври той заяви на еврейския народ: „Ние ще реализираме пророчеството на Исаия“ (Исаия е един от великите старозаветни пророци, живял през 8 век пр.н.е. в Юдея). Ако се систематизират библейските цитати на Бенджамин Нетаняху, ще стане ясна линията, която е решено да следва сегашното ръководство на Израел.

Есхатологичната проекция на конфликта не е за подценяване. Тя играе важна роля в мотивацията на ръководителите на Израел. Конфликтът в Палестина в момента се намира в междинна фаза. Той е многофакторен и е планиран като многоходов.

Което го прави практически доста непредсказуем. Към днешна дата тенденцията е ясна. И тя не води към примирие. Конфликтът е локален, но с релефна тенденция да стане регионален, което е реална крачка към превръщането му в глобален.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *