Боян Чуков разгромно: Русия побеждава в битката на гигантите, Европа клекна, а нашите русофоби отчаяно квакат!

България отблизо

Западът считаше години наред, че Путин блъфира. Това бе втората най-голяма грешка след разширяването на НАТО на изток. Геополитическата битка тепърва предстои.

Огромно предизвикателство е окончателното формиране на политическата конфигурация на регионите в Европа и Азия (Индо-Тихоокеанския).

Западът е наясно, че не може да реши „руския въпрос“ по военен път. Русия взе инициативата и направи рязка крачка в глобалната схватка със САЩ на украински терен. Западът отговори с „адски санкции“, но се лиши от по-нататъшна динамична комуникация с Москва.

Лавината тръгна и скоро няма да се спре. Западът считаше, че може да налага едностранно санкции, а Русия ще понася безмълвно нанасяните щети. Оказа се, че сега играта на санкции се обърна срещу Запада и съкрушителните ответни удари на Кремъл заваляха като град.

Шолц и Макрон явно усетиха, че ЕС отива на заколение и започнаха да дават „примирителни“ сигнали. Макрон посъветва френските фирми да не напускат Русия.

При сегашното развитие на обстановката в Европа и липсата на руски енергийни суровини, европейските капитали ще избягат в САЩ. А ЕС ще започне плавно да се разпада.

По-умните източноевропейци си търсят място в оформящата се нова геополитическа конфигурация. По-глупавите се нареждат до Литва, Латвия и Естония и участват с подвикване на подадените лозунги за скандиране.

Британците подбутват Полша да влезе остро на Русия, но стоят под навеса и само ожесточават наратива. Варшава обаче засега се дърпа.

Британия има кадри с геостратегическа мисъл, но няма ресурси. Германия има ресурси, но няма подобни кадри. Да му мислят тези, които нямат ни кадри, ни ресурси.

Геополитическият маратон едва сега започва.

Тези, на които им е скучно, или не желаят да мислят, могат да се забавляват с пропагандния фолклор, че „Путин е луд“, „Шойгу ще направи военен преврат“, „Путин е в капан“ или „украинската армия ще превземе Москва“.

Все още е пълно с такива, които квакат отчаяно, живеят с извехтелите идеологически императиви, наложени след падането на Берлинската стена, и опитват да коментират настоящите събития.

Но такива хора не само не са в час, те не са и от същото училище.

Боян Чуков, Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *