Брашно от щурци се появи в румънските супермаркети! Можем ли да спрем натъпкването на храните с червеи и насекоми?!

България отблизо

Миналата седмица проверка показа, че брашно от щурци вече се е появило по рафтовете на супермаркетите в Румъния. 

Това заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в студиото на „България сутрин“.

Той  обясни, че ако брашното от насекоми идва в нашата страна като свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, и разпространението в България ще е същото като в Румъния.

„Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни“, обясни той.

„Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат насекоми в храните.

Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета.„, коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.

Това е подигравка с хората. Значи хем в България ще се влагат свободно в храните насекоми, хем държавата няма да контролира този процес. Няма да може и да спре разпространението на брашна от насекоми в нашата страна.

Остава да разчитаме на добрата воля на производителя да ни информира дали е сложил насекоми в храната или не. Това е пълен абсурд, поради простата причина, че потребителят не е химическа лаборатория и не може да разбере има ли червеи и насекоми в храната. Това може да се установи само в лаборатории.

Изводът, който се натрапва е, че сега могат да ни залеят с храни, в които има насекоми без ние да знаем това. Ще лапаме храни, които причиняват ракови заболявания и алергии и никой не може да го предотврати.

Пита се защо досега нито един политик, нито едно министерство, нито премиерът, нито президентът, защо не са коментирали този изключително важен за здравето на хората проблем?

Те грозно се карат в парламента, пускат песнички за Лена, правят се на мъже за РС Македония и за главния прокурор, но за здравето на хората – нито дума.

И хората започват да се питат това български политици ли са или слуги на Брюксел?

Всеки може да си отговори сам на този въпрос.

Цената за сто грама брашно от насекоми е 96,25 леи (38,34 лева), тоест 962,5 леи (383 лева) струва един килограм, но това едва ли ще спре алчни производители и търговци да печелят за сметка на нашето здраве.

Източник Днес.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *