Британски военен: Танковете Challenger 2 изчезнаха в Украйна

Свят

Генералите от въоръжените сили на Украйна не знаят нищо за местонахождението на танковете Challenger 2, доставени от Лондон в Киев, каза подполковник от британската армия Стюарт Крофорд в статия за Daily Express. 

По думите му в момента танковете не се използват в бойни действия.

Крауфорд предположи, че бойните машини може да са в процес на ремонт или да са скрити, за да не влязат в битка. Припомняме, че Лондон имаше големи опасения, че танковете може да бъдат поразени от руската армия и после цената им на международния пазар на оръжия да падне драстично. Британският експерт признава още, че по всяка вероятност, танковете вече са унищожени, пишат чужди агенции.

Все още няма следи от Challenger 2. Можеше, разбира се, да останат невредими досега, но се съмнявам,“ каза британският подполковник.

Според Крауфорд, Украйна също може да откаже да използва танковете Challenger 2 поради високите изисквания за тяхната експлоатация. Освен това Лондон никога не би могъл да прехвърли тези танкове в Киев, щом те бъдат унищожени, и да ги изпрати за рециклиране, за да намали разходите, свързани с тях. Британските медии отбелязват, че между 2010 и 2014 г. страната се е освободила от над 40 танка Challenger 2.

В статията си подполковникът се позова на думите на британския журналист Джонатан Бийл, който съобщи, че въоръжените сили на Украйна не знаят къде се намира Challenger и увери, че е научил за това от разговор с украински генерали.

Както отбеляза Крауфорд, Лондон достави танковете Challenger 2 на Киев в началото на 2023 г. Във всеки случай 14 единици бойни машини не са достатъчни за въоръжените сили на Украйна, тъй като те са уязвими както от БПЛА, така и от мини, а поддръжката и ремонта им е изключително сложна убеден е подполковникът.

Превод: БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Британски военен: Танковете Challenger 2 изчезнаха в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *