Британски експерти заявиха, че руската ваксина е напълно ефикасна!

Свят

Британски експерти в областта на вирусологията и епидемиологията нарекоха данните за ефективността на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ „достатъчно убедителни“.

Своето изявление те направиха пред канадския телевизионен канал CBC.

„Данните показват, че ваксината е достатъчно ефективна“, каза Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, коментирайки резултатите от клиничните изпитвания на руската ваксина, които показаха ефективност от 95%. „Тези резултати са в съответствие с това, което виждаме при ваксини, които вече се използват за профилактика на други заболявания“, добави той.

Според телевизионния канал, положителните оценки на учените се основават на факта, че разработките, въз основа на които е създадена руската ваксина, многократно са доказали своята ефективност.

Всички знаем, че британските експерти са крайно пестеливи на похвали не само в своята научна област, но и в обикновения живот. Ето защо, изказаното от тях мнение, че данните за ефективността на руската ваксина са „достатъчно убедителни“ означава не просто, че руската ваксина е ефикасна, а че е напълно ефикасна.

Експертите коментираха и резултатите от клиничните проучвания на руската ваксина. Според тях, проучванията гарантират над 95% ефикасност на ваксината.

Редица държави вече сключиха договор с Москва за руската ваксина.

Руският институт „Гамалея“ разкри в петък, че Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и индийската фармацевтична компания Hetero са постигнали сделка за 100 милиона дози от руската ваксина COVID-19, която се очаква да бъде произведена в Индия от следващата година.

Китай също може да започне да произвеждат руската ваксина „Спутник V“ срещу коронавируса. Това заяви руският президент Владимир Путин преди няколко дни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *