Брифинг по нашенски: Борисов: Аз пазя вашите пари! Беновска разнежено: Браво, г-н премиер!

България отблизо

Министър-председателят Бойко Борисов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг след среща на върха ЕС-Западните Балкани от 6 май 2020 г.

 

Илиана Беновска: Г-н Борисов, стана ли дума на тази европейска среща за икономическите мерки? Пролетната прогноза за икономиката на Европа и на България предвижда доста големи спадове, за България 7,8% от БВП, 18% минус на чуждестранните инвестиции и 9% безработица?  

Бойко Борисов: Какви чуждестранни инвестиции, като тяхната икономика е спряла? Те не могат да пуснат техните си заводи, за какви инвестиции говорите? Не случайно казват – такава криза – финансова, здравна, икономическа – не познава света. Вие виждате в момента немската индустрия, която тегли Европа, моторът на Европа, не могат да се разберат как да се подпомогнат? Вчера цял ден се разправяха и не можаха да се разберат. Ние тук говорим за ваучери, говорим как ще се подкрепяме, ами ние с един полет си направихме няколко клъстери, два полета от Холандия.

Ами представяте ли си как кацаха по 3 милиона туристи в хотели? Аз не си го представям дори, но да видим, все пак времето е пред нас. И ще се опитаме да бъдем максимално гъвкави. Затова и вчера, когато си говори с коалиционните партньори, окей, ние знаем акъла на БСП, те не един и два пъти са фалирали държавата, така че дори не искам да коментирам. Ние, когато сме имали най-много пари, не сме давали 13-та заплата в България, не само ние, което и да е правителство, не си спомням, може и да е имало, но не си спомням, да не кажанещо.

А в момент, в който приходите в бюджета драстично са намалели  – една еуфория за харчене на пари, грантове, грантове, грантове! Ама хора мили, това са парите на хората! Взимато на заеми да се изхарчат по един недалновиден начин, да се подкрепят отделни сектори са просто безотговорни! Ами утре могат да кажат защо не подкрепяме ушиването на детски дрехи? Всеки може да дойде и да каже – дотирай ми с ваучери моя сектор, който и да е! Другите не управляват и не ги интересува държавната хазна, хората как ще обеднеят впоследствие, защото последствията са тежки. И второ, те, ако се гласят да управляват и истински са им намеренията да управляват – всеки ден ще казват „не харчете парите“, защото след това ще им трябват за техните политики. Разбира се, че искаме да подкрепяме бизнеса, но българският бизнес от 2009 г. , или 2008 г., да не бъркам, но премиер беше Станишев, когато въведоха плоския данък, но българският бизнес плаща едва 10% данък. В Германия, които ми давате за пример непрекъснато, мисля, че е 46%. Сиреч на 100 лева 46 ти прибира държавата. След това, като казвах „сега ме подкрепи“, знаеше, че си дал 46%. Тук 10% и то след като си приспаднат разходите. Има браншове, които на практика плащат 8%-9%. И това 11-12 години 90% от печалбата е прибирана от бизнеса, за да му дадем шанс да се развие. И сега, понеже всички искат да са „готини“, да си „забият“ определена група от хора, да кажат – „ако ни нямаше нас, нямаше това да се случи“! Ама кое ще се случи? Утре бизнесът ще каже ли : вдигнете данъците, за да имате за пенсионерите, за полицаите, за лекарите, за сестрите, за всички останали? Дали бизнесът ще каже : вдигнете ни данъците?

Дали ще е така отговорен, както сега – 80/20? 100/0!? Ами най-добре е, само че това не е перпетум мобиле, да се самопроизвеждат пари. Знам, че сега хиляди, може би стотици хиляди хора си казват – вместо да извади и да раздаде, гледай го сега! Ама аз пазя вашите пари! Те си стоят в бюджета, те си стоят в хазната, затова не сме теглили заеми! А финансистите знаят, че в момента, когато тръгнем да излизаме на пазарите да взимаме пари, ако вземем, понеже ме питаха някои за МВФ, МВФ, ще ни даде пари колкото искаме, само че по смисъла той е привилегирован кредитор. Тези, които се занимават с финанси знаят. Сиреч, никой друг на пазара после няма да ни даде, защото става втори, трети, четвърти, пети и лихвите там са знаете какви. Затова ние до този момент не решем разход, ние освен заплатите на министрите, моята и на политическите кабинети, друга заплата няма отрязана в България! Оказа се, че и депутатите са си взимали 2/3, дори и опозицията! Ако не е така, ще им се извиня! Но днес ме попитаха в Пазарджик и затова оттам, от въпроса на журналиста го казвам. Ние нямаме орязан разход! Нещо повече, много повече даваме на Министерството на здравеопазването, не само за заплатите и за това, което си заслужават хората – за облеклата, за лекарствата, за всичко останало! За полицаите 10 милиона. И за всички останали сектои. Мярката 60/40 вече над 150 000 я ползват. Ами тя е 100% грант. 170 милиона за малките и микро фирми. Томислав, сега преди да започне Съвета, работеше горе за още 130-140 милиона грант да намерим да сложим на места, където действително да се запазят хората. И това го правим, да да подпомагаме бизнеса, това са огромни пари. И не знаем какво идва. Виждате, Германия това, което говорят днес е – леко отхлабваме, но с малък страх и веднага да го спем. Те го казват, това го правят всички!

Илиана Беновска: Може ли да довърша въпроса и  да Ви попитам – ще ревизирате ли данъчната политика и програмата на коалицията ГЕРБ-ОП в икономиката?   Бойко Борисов: Вчера на дълго и на широко го говорихме с колегите от ОП, факт е, че не режем по никакъв начин парите за отбрана и всичко останало. Да, имат идеи, работим по тях, много от тях ще се реализират, но това, което и аз, и финансовият министър настояхме да се знае, че трябва да става много внимателно, защото е много рано. За съжаление времето лети, кога беше февруари, март, април, влязохме в май! Ами ако така продължи юни, юли и август? Парите ще ни потрябват в по-критично време!

Tagged

2 thoughts on “Брифинг по нашенски: Борисов: Аз пазя вашите пари! Беновска разнежено: Браво, г-н премиер!

  1. Г-жо Беновска /ако все пак някой се е излъгал да ви направи госпожа/, няма да Ви „информирам“ за физическата Ви красота, но ДУШЕВНАТА ВИ … е В ПЪТИ по-лоша от физическата !!!

  2. Че и за ръчица се водят…тя се е подмокрила 100%…Колко са влюбени тези мисирки,като гледам и Ива как влюбено го гледа на МИСИРЕШКОТО …какво да го нарека,брифинг не е,какво беше и мисирките не знаят,просто тичат след мисира

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *