Брюксел скастри страните, които на своя глава купуват ваксина от Русия

България отблизо

Страните от Европейския съюз трябва да купуват ваксини срещу COVID-19 само чрез общоевропейски преговори. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

Така тя отговори на въпрос за възможността за закупуване на руската ваксина „Спутник V“.

„Има само един формат на преговори – общ за 27-те страни членки на ЕС, никоя държава не трябва да се отклонява от това и да провежда паралелни консултации. Предвид съществуващото портфолио от поръчки, което е 2,3 милиарда ваксини, това е повече от достатъчно за ваксиниране на цялото население на ЕС“, настоя фон дер Лайен.

Тя припомни, че всяка ваксина, която навлиза на европейския пазар, трябва да премине през процеса на одобрение и изследвания в Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

„Тоест, ние доставяме надеждни и ефективни ваксини в повече от достатъчни количества“, отбеляза още фон дер Лайен.

ЕС подсигурява 300 милиона допълнителни дози от ваксината BioNTech-Pfizer

Фон дер Лайен: Европейците разполагат с достатъчни дози безопасни и ефективни ваксини

Освен това шефката на Европейската комисия обяви подновяване на договора с Pfizer и BioNTech, съгласно който Европейският съюз ще закупи още 300 млн. дози в допълнение към вече договорените 300 милиона.

Според нея това е достатъчно, за да се ваксинират над 80 процента от населението на страните от ЕС.

Европейската комисия официално одобри ваксината на Pfizer/BioNTech на 21 декември, а няколко дни по-късно препаратът започна да се доставя в европейските страни. Втора ваксина, на американската фармацевтична компания Moderna, беше одобрена от ЕС на 6 януари. По този договор се планира закупуване на до 160 млн. дози.

Освен това ЕК е сключила споразумения за доставка на ваксини с AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK и CureVac, но те все още не са подали заявления за разрешаване на техните разработки на пазара на ЕС.

Като цяло тези договори ще позволят на Европейския съюз да получи около 2,3 милиарда дози ваксина, произведени от различни компании.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *