Бюджет 2020: Ето как се пълни и за чия сметка! Ще се изненадате!

България отблизо

В бюджета за следващата година прогнозните приходи от данъците на гражданите растат много по-бързо, отколкото планираните постъпления от други данъци. Ръстът от данъците на гражданите е 12.88%, докато планираното увеличение от ДДС е 8.31%, а от корпоративен данък – 2.06 процента, съобщава news.bg.

Това показва, че правителството продължава да следва прекалено консервативна политика, при условие, че всички очакват продължителна рецесия. Затова в парламента ще има битка между управляващи и опозиция при дебатите за този рестриктивен спрямо народа бюджет.

Обяснението за този неочакван ръст на приходите от данъци на населението е в увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи. От 1 януари 2020 г. на 610 лв., от 1 януари 2021 г. на 650 лв., като размерът от 650 лв. ще се запази и през 2022 г. Заложено е и увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения, включително и на средствата за осигурителни вноски, за 2020 г.

Както се казва, тук важи старото правило: с едната ръка държавата дава, а с другата взема.

Още по-учудващо е защо бизнесът, тоест икономиката на България, има толкова малък принос като преки данъци в хазната? Толкова ли е импотентна като възможности за растеж или нещо куца в облагането на икономиката? Или може би кризата вече е започнала да я притиска?!

Това пише в свой материал за параметрите на новия държавен бюджет за 2020 г. news.bg.

Впрочем, незадоволителното състояние на икономиката се потвърждава и от факта, че основен дял за нарастването на БВП през 2019 г. се пада на… потреблението от домакинствата. Значи такива сектори като промишленост и селско стопанство почти не работят, не произвеждат и не изнасят. А това означава, че няма откъде да се вземат свежи пари в бюджета на държавата. А парите, които сега харчим са от външни заеми и спестявания на населението. Но това не може да продължава дълго и затова през 2020 и 2021 г. може да се очаква намаляване на размера на БВП.

Има и още една опасност. Когато липсва икономика и производство, потреблението неминуемо изисква да се увеличи вноса на стоки и продукти от чужбина. Няма да говорим за тяхното качество, защото Брюксел още преди година и половина ни каза, че нашият вкус се различавал от този в Западна Европа и затова стоките, които ни продават от чужбина били с по-ниско качество.

Проблемът е там, че увеличаването на вноса повече от износа, изпомпва наличните в бюджета и населението пари. И на практика ги изнася в чужбина. А това е загуба, която не може да се върне. Затова правителството взема заем след заем. Точно по тази причина президентът Радев заявява нееднократно, че на нас ни трябва не просто „устойчива“ икономика, а икономика, която се развива бързо, да не кажем взривоподобно. За да можем бързо да възстановим икономиката си.

За да имаме такава икономика обаче, ни трябват евтина енергия. Евтин ток, природен газ и бензин. Русия ни предлага тези неща отдавна, но досега правителството не се е възползвало от този безценен подарък на нашите руски братя. Затова нямаме икономика. Понеже ГЕРБ слушкат заповедите на САЩ и ЕС, да не сме били зависими от Русия.

И точно тази „независимост“ сега ни убива. И ни превръща в най-бедната и най-бързо изчезваща народност и държава в Европа.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *