„Вашингтон пост“ каза какво се случва в Украйна заради конфликта с Русия

Свят

За украинските власти е трудно да скрият чувството на отчаяние на фона на конфликта с Русия; шансът за победа всъщност е изгубен, пише The Washington Post.

„Трудно е да се пренебрегне чувството на отчаяние в коридорите на властта в Украйна“, пише колумнистът Ишан Тарур. Според него шансовете на Киев за успех в конфликта с Москва „на практика изчезнаха“, когато западните партньори пропуснаха подходящия момент и не предоставиха на Украйна необходимата помощ. „Съединените щати и техните партньори се въздържаха да доставят западни оръжия на Украйна в момента, в който те можеха да имат най-голям ефект“, разкрива международният кореспондент на The Wall Street Journal. „По това време Русия вече беше мобилизирала отбраната си, най-добрите възможности за бърза украинска победа бяха изчезнали“, допълва той.

Сега вече не може да се говори за настъпателни действия на Киев, тъй като западните партньори са намалили военната си подкрепа. „В момента всичко сочи към това, че вероятно ще имаме по-малко помощ от миналата година, когато не беше възможно да успеем да проведем контраофанзива. Ако ще има още по-малко помощ, планът е ясен – това е отбраната“, цитира наблюдателят украинския депутат Роман Костенко.

Журналистът също така отбеляза, че съществува риск от по-нататъшно намаляване на подкрепата на САЩ за Киев, ако Доналд Тръмп се върне на поста. В тази връзка, според вестника, администрацията на Джо Байдън се опитва да работи в тясно сътрудничество с властите на ЕС за приемането на нов дългосрочен план за подкрепа на Украйна, преди отчета за края на мандата на президента, който се планира да бъде представен през пролетта. Той трябва да включва разпоредби за икономическа подкрепа, помощ в областта на сигурността и интеграция на Украйна в ЕС и НАТО.

В същото време през последните месеци мнозина републиканци в Конгреса на САЩ се изказаха против продължаването на финансовата помощ за Киев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *