Верни приятели: Посолството на Украйна одобрява позицията на ГЕРБ и ДБ за руското влияние!

България отблизо

Посолството на Украйна у нас сподели позиция на ГЕРБ и ДБ против руското влияние върху БПЦ. Припомняме, че на 6 декември, когато Българската православна църква почете паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, в България пристигна на посещение Волоколамският митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ.

 

Освен с протест пред Руската църква „Св. Николай“ в София, посещението му намери и силен медиен, обществен и политически отзвук в декларациите на парламентарните групи на две политически коалиции – Демократична България и ГЕРБ-СДС, пише Трибюн.

Депутатите от ГЕРБ-СДС и „Демократична България” се обърнаха към Светия Синод на Българската православна църква с призив да не допускат използването ѝ като политически инструмент и да помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна.

„Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща патриаршията в инструмент на своята политика. Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства срещу православни страни като Молдова, Украйна и Грузия“, заяви Даниел  Митов от ГЕРБ от парламентарната трибуна и  декларира подкрепа за православната църква на Украйна в качествата й на единствена Църква-майка на Киевската митрополия.

От парламентарната група на „Демократична България“ видяха в идването на Волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московската патриаршия, застрашаване на националната сигурност и натиск за признаване на църквата в Скопие. Специална декларация срещу посещението на Волоколамския митрополит Антоний, който е председател на външния отдел на Руската църква, изчете от парламентарната трибуна Кремена Кунева от „Демократична България“.

Тя посочи, че Антоний е дошъл без покана от Българската православна църка, което е нарушение на църковната независимост. Патриарх Неофит отказал среща, но видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили желание да се срещнат с него.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *