Вигенин обясни защо се прави тази коалиция и колко време ще издържи!

България отблизо

Постигнатото на коалиционните преговори е да има правителство, което да изпълни четири годишния си мандат. Още от сега се работи по-ръст на икономиката, за да се преодолеят пандемията и съпътстващите кризи.

 

Това заяви специално за БЛИЦ TV зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Като участник в преговорния екип от БСП Вигенин сподели, че краткосрочни варианти не са обсъждани. Идеята на всички партии е била програма за дългосрочно управление, а не да мине зимата, заяви той.

Пред БЛИЦ TV Кристиан Вигенин открито заговори, че всички в коалицията са наясно, че обещаното не може да се случи на първата година от мандата. Наистина правим тази коалиция, за да помогнем на хората, но това не може да се случи веднага.

Затова спряганият като финансов министър Асен Василев е уверил, че е осигурен необходимият финансов ресурс, но и помолил за разбиране, че политиките в социалната сфера няма да се случат тутакси. БСП е партията, която най- много иска промени в социалната сфера, сред тях и преизчисляването на пенсиите.

В качеството си на зам.-председател от няколко парламента и опитът който натрупа, Кристиан Вигенин заяви, че избраният за председател Никола Минчев може да разчита на него.

„Подходът на „Продължаваме промяната“ е бил да предложат човек, който няма да предизвика въпроси, освен колебания около младостта му“ – така Вигенин отговори дали най-младият парламентарен шеф ще овладее страстите в залата.

Относно опита в политиката, който има заместник-председателят на 47-то НС, той препоръча новите министри да разчитат на подготвени кадри в администрацията. По думите на Вигенин партийните назначения не са работещ вариант пред носителите на промяната.

„Рискът пред всички нас ще бъде в опита да освободим администрацията от „калинките“, да не се окаже, че назначаваме нови такива“. Вигенин обобщи, че в коалицията ще има взаимен контрол, което е знак, че най-подготвените ще заемат високи длъжности – министри, зам.-министри, така и в държавната администрация.

„Постовете в по-ниските нива трябва да се заемат с конкурс. Но не организирани за конкретен човек, а подбор на най-добрите “ – експерти са ключ към успешно управление, категоричен е Кристиан Вигенин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *